Omdat ik het leuk vind om mijn ervaringen te delen met jullie, hierbij een verslag van de clinic "rechtrichten" van Marijke de Jong.
De dag begon met veel mensen! Die moest allemaal in een klein gebouwtje geperst worden. De stoelen konden niet naast elkaar.
Nou ja, met een bakkie kon de dag beginnen.
Marijke heeft veel verteld over geschiedenis van het belang van gymnasticeren ,een sterk paard te hebben. Dit was voor de oorlogen belangrijk. Later werd het paard een zeer luxe bezigheidstherapie. De ridders hadden niks meer te doen en gingen op de kastelen oefenen en konden de meest waanzinnig moeilijke oefeningen laten zien! Daarna is ze ingegaan op de achtergrond van rechtrichten. Hoe zie je dat een paard links of rechtsgebogen is? Hoe loopt dat paard? Hoe draagt hij zijn staart? Welke problemen kan het paard hebben? Waarom het noodzakelijk is en waar je het voor gebruikt. Hier hield ze zich de hele ochtend tot 13.15 mee bezig.
Na de lunch mochten we een plek op de tribune zoeken. Er waren kachels om ons warm te houden. Ik zat onder zo´n kachel en mijn haar schroeide bijna weg, dus koud had ik het niet.![]()
Wat echt leuk was, was dat ze begon te vertellen dat het haar niet uit maakte hoe het paard binnenkwam. Iedere optoming was OK. Met bit, zonder bit, met zadel, zonder zadel. Dat was allemaal geen probleem.
Met dit paard begon ze. Zonder zadel, want hij liet grondwerk zien. Hij heeft een kaptoom om.
Ze vertelde heel veel tussendoor. Dit paard liep niet corrrect in 2 sporen. Haar doel was om hem zijn ene achterbeen meer te laten ondertreden. Dat lukte. Hierbij vraagt ze dus aan zijn hoofd veel binnenstelling.
Dit paard wilde niet meer lopen. Hij was met pensioen gestuurd. Ze heeft hem nu weer aan het lopen gekregen en hij kan ingewikkelde oefeningen.
Hij heeft een BBP om, en ze gaat hem ook rijden.
Eerst het binnenachterbeen flink onder de massa plaatsen.
Verder werkt ze veel met de zijwaartse gangen, renvers, travers, appuyeren.
De travers laat ze hier zien.
Dit paard werd met zowel kaptoom als hoofdstel met flinke stang gereden.
De kaptoom is voor de zijwaartse inwerking. De stang voor de rest.
Paard uit de Hitaktief stal kwam even binnenloeren. Via de spiegel kon ik het mooi vastleggen![]()
Veel binnenstelling. Ze vraagt om het paard zelf deze houding op te zoeken. In eerste instantie vond ik dat ze VEEL aan die teugels zat (de kaptoom teugels). Ze zocht nageeflijkheid op de binnenstelling. Zodra er nog gewicht op de teugel zit, loopt het paard nog niet in balans. Dus veel vragen en direct loslaten.
De renvers
Het eerste paard van de fotoos, maar dan gezadeld.
Ze rijdt hem met een Vaquero zadel. Hier zit een lederen boom in. Ze zei ook dat niet iedereen op haar zadel mocht rijden. Het zadel gaat nl staan naar zowel de ruiter als het paard. Er werden moeilijke oefeningen getoond om vooral veel gewicht naar de achterhand te krijgen.
Ik wilde graag weten waar nu de plek zat om op de grond een travers te vragen. Ik mocht even voelen. Helaas een beetje een donkere foto en ik was al klaar met het knopje indrukken. Maar het bewijs is er.
Zo, helemaal leuk, ik zit helemaal vol met info. Direct daarna op Andor nog een truukje uitgeoefend. Morgen nog maar eens oefenen![]()
23 maart ga ik met hem naar de rijworkshop. Daar heb ik nu al helemaal zin in!
Bladwijzers