... en het is niet onwaarschijnlijk dat bij het malen, bewerken, ook een verhittingsproces te pas komt..Oorspronkelijk Geplaatst door Antheman
Hoe dan ook, lijnzaad nooit zomaar puur geven, koken is het beste en oude restjes altijd opruimen!
... en het is niet onwaarschijnlijk dat bij het malen, bewerken, ook een verhittingsproces te pas komt..Oorspronkelijk Geplaatst door Antheman
Hoe dan ook, lijnzaad nooit zomaar puur geven, koken is het beste en oude restjes altijd opruimen!
Fundamentally, there is only one horsemanship - the kind that puts the horse first and helps it to become the very best horse it can be.
Handige websites]http://www.landenreizen.nl[/url]<!-- m --> en <!-- m -->http://www.ffstappen.nl<!-- m -->
Ik dacht dat blauwzuur vrijkwam als de zaadjes "ontsloten" werden. Dus door koken, persen, verpulveren etc..
Zaadjes die gekauwd zijn ,dus in feite toch ook verpulverd?Oorspronkelijk Geplaatst door trea
![]()
Ja precies! En als daarbij het blauwzuur vrijkomt, zit het al binnen he, en daar wil je het nou juist niet hebben..Oorspronkelijk Geplaatst door Antheman
![]()
je hebt nog zuurstof nodig Tré![]()
En is dat niet aanwezig dan, in de mond van een paard?Oorspronkelijk Geplaatst door Antheman
![]()
Volgens mij niet nee.Oorspronkelijk Geplaatst door trea
Maar ik ben geen chemicus![]()
in de mond heb je igg allerlei sappen die iets doen.
Buiten de mond alleen maar zuurstof. Dat is volgens mij het verschil.
Ik vond dit stukje op internet over de giftige werking van blauwzuur:
Blauwzuurglycosyden of cyanogene glycosiden
Door afsplitsing van suiker komt het zeer giftige blauwzuur (cyaanwaterstofzuur; HCN) vrij. Het is een der snelst werkende giffen bij mensen en zoogdieren. Blauwzuur verhindert het zuurstoftransport niet, maar wel de afgifte van zuurstofmoleculen aan weefcellen. Het blauwzuur blokkeert dus de celademhaling (cytotoxische anoxie). Men neemt aan dat ongeveer 1 mg blauwzuur per kg lichaamsgewicht fataal is voor een mens. Men gaat er ook van uit dat plantaardig dierenvoer met een blauwzuurgehalte dat hoger is dan 20 mg per 100 g voedsel gevaarlijk is voor dieren. De dodelijke dosis blauwzuur, toegediend als glycoside, wordt op 4 mg per kilo lichaamsgewicht geschat, op voorwaarde dat de opname ervan snel geschiedt. Herkauwers blijken gevoeliger voor blauwzuurvergiftiging te zijn dan andere dieren. Dit wordt verklaard door de snellere afbraak van de blauwzuurglycosiden door de pensbacteriën. Blauwzuurglycosiden zijn wijd verspreid in het plantenrijk. Sommige komen uitsluitend voor in zaden (amygdaline), andere juist nooit (prunasine).
Ik kan alleen maar zeggen: goed koken dat lijnzaad!
Het is maar een kleine moeite.
Sindii, voor Mens en Paard
http://www.sindii.nl
Bladwijzers