Pagina 2 van de 3 EersteEerste 123 LaatsteLaatste
Resultaten 16 tot 30 van de 33

Topic: Hoeven optillen HELP

  1. #16
    Actief Forumlid sannie's Avatar
    Aangemeld
    Feb 2006
    Locatie
    bennekom
    Berichten
    544

    Re: Hoeven optillen HELP

    Heb net als Lila m'n twijfels over het 'vanzelf' overgaan van die mok. Mijn paard (ook arab, niet heel relevant) heeft 2 x mok gehad. Een keer een 'klassiek' geval: wond in koot, natte tijd, mok erover. De andere keer was toen ik 'm een maand of twee had. 't Was voorjaar, best droog, hij liep overdag in de wei en 's nachts in schone stal, geen wondjes, toch mok. Uiteindelijk behandeld door een alt. DA die constateerde dat 't een combinatie van de stress van z'n verhuizing (uit Italië) en z'n onvermogen om te aarden op z'n nieuwe plek was (aarden schijnt nodig te zijn omdat overtollige en verkeerde energie via hoeven afgevoerd wordt naar de aarde. Zit daar een blokkade, dan kan zich dat uiten in mok). Allemaal lekker vaag, maar het aarden heeft wel prima gewerkt.
    Nu lees ik dat Dhariyat ook behoorlijk wat te verstouwen heeft gekregen (castratie, verhuizing) en hij lijkt daar fysiek ook niet heel goed op te reageren (hij ziet er niet uit of hij dood neer gaat vallen, maar is wel erg mager zag ik in een ander topic en je zei dat zelf ook al). Al met al kan ik me voorstellen dat e.e.a tot een verlaagde weerstand heeft geleid, mok komt er uit, paard zit niet 100% lekker in z'n vel en alles samen levert je nu gedragsproblemen op. Vandaar dat ik ook vroeg sinds wanneer die mok er is.
    Ik kan er ook best naast zitten hoor, ik ken jou en je paard niet persoonlijk, maar ik herken in dit verhaal een aantal dingen dus ik zet het er toch even bij. Om het toch een beetje praktisch te houden hoop ik dat je er in slaagt om met spons en stick z'n benen te behandelen. Maar let ook een tijdje extra goed op je paard, als z'n weerstand (geestelijk en lichamelijk) inderdaad klappen heeft gehad kan het goed zijn dat er na die mok weer een nieuw kwaaltje komt.

  2. #17
    Actief Forumlid issiem's Avatar
    Aangemeld
    Jul 2005
    Locatie
    Dordrecht
    Berichten
    1.300

    Re: Hoeven optillen HELP

    Bij ons staat Diesel, een 2-jarige, sinds 2 maanden ofzo en hij geeft ook slecht zijn achterbenen. Ongetwijfeld heeft dit ook iets met het ruinen te maken, hij was 4 weken ervoor geruind.
    Ik meen dat Dhariyat ook pas geruind is toch?

    Lieke (Peaches) heeft veel friendly gedaan vooral bij de achterbenen, wat ook extra motiveerde is dat iedere keer als hij zijn benen netjes gaf, ik bijvoorbeeld een snoepje gaf.
    Toen Klaas voor de 2e keer Diesel kwam bekappen was het erg verbeterd, maar hij is er nog lang niet.
    Heel veel tijd in stoppen, en proberen pas los te laten als hij ontspant, en tevreden zijn als dit slechts 2 seconde is .
    "The technique is not important; it is the respect that follows that matters." -Pat Parelli

  3. #18

    Re: Hoeven optillen HELP

    Om nog even aan te vullen: DA is dus geweest en toen hij vroeg of ik wist wat mok was riep ik ook meteen bacterie. Waarop hij zei dat dat uiteindelijk idd het geval is en dat het daardoor zo gaat irriteren. Maar mok ontstaat van binnenuit volgens hem.
    Zijn uitleg was dat verandering van voer, stress etc een reactie in het lichaam kan geven, waardoor bloedlichaampjes gaan reageren en door de bloedvaten heen een soort prikkels naar buiten worden gegeven. Normaal gesproken kan dit niet zo veel kwaad. MAar mocht een paard nu een geïrriteerde huid en/of wondjes hebben, door te hard borstelen, zichzelf aantrappen of zonnebrand, noem maar op, krijg je een soort wisselwerking waardoor die korsten ontstaan.
    Dat is het begin van mok. Vervolgens gaat het verder doordat de korsten met bewegen open springen, wondvocht ertussen komt en er uiteindelijk hele kloven ontstaan...
    Wanneer je de korsten meteen behandeld, goed insmeerd met vet etc zou het goed moeten gaan. Maar het blijft een feit dat het bij sommige paarden gewoon erg hardnekkig is.
    Volgens DA kan mok op zich geen kwaad, het is alleen vervelend voor het paard door de pijn (kan dus daarom kreupelheid veroorzaken). wanneer het uitslaat naar pijpbenen direct DA bellen, dan is het wel heel fout!

    Nu staat Dhariyat op het land en DA had zoiets van: wanneer het weer vochtig wordt zal je zien dat de korstjes er zo afvallen, dan goed in blijven smeren.

    Wassen en insmeren met zalf (heb er nu een op basis van Calendula, lavendel en nog iets, van T-Tree) is het advies. (Leuk bij een jong paard dat benen optillen meteen met iets vervelends gaat assocïeren )

    Ik kan me met deze uitleg dus ook helemaal voorstellen dat Groene Os helpt. Wanneer het bij Dhari niet snel genoeg overgaat ga ik dus ook drainage compositum geven.

    Sorry voor de wat simpele uitleg, maar zo snappen de meesten het iig... En zo legde de DA het ons uit (vast omdat ik blonT ben, haha)

    Verder heb ik zaterdag friendly gedaan en ik kon hem overal aanraken, zonder kan niet en mag niet plekken... Hij tilde zelfs uit zichzelf zijn hoef op toen ik met mijn handen naar beneden aaide, waarop ik hem luid de hemel in heb geprezen en hem de hoef weer heb laten neerzetten...
    Hij wil dus wel!!

    Enfin, hij is niet dik, maar ook dat was volgens de DA niet bijzonder, en misschien zelfs prettiger dan overgewicht ivm zijn groei en de evt overbelasting van zijn gewrichten. in ieder geval niets waar ik me zorgen over hoef te maken. Gelukkig is de boer nu ook aan het bijvoeren ivm de droogte, dus dat komt vast goed.
    Let's pretend we're just 2 people and you're not better than me

  4. #19

    Re: Hoeven optillen HELP

    Geef mok geen kans (11 okt. 2001)

    De huid is de spiegel van de binnenkant. Een gezond paard glanst zonder dat hij een borstel nodig heeft. Over zijn hele lichaam, wel te verstaan. Inclusief onderbenen en kootholtes. Juist daar gaat het wel eens mis. Mok is een kwaal waaraan niet één en dezelfde oorzaak toe te schrijven is. Het ene paard is er gevoeliger voor dan het andere. Behandeling moet dan ook in eerste instantie op herkenning, de juiste diagnose en preventie gericht zijn. En zelfs dan is mok hardnekkig. Als het zich eenmaal op het paardenbeen gevestigd heeft, is geduld en volhardendheid een noodzakelijk gegeven om de mok de baas te blijven.




    Een ander woord voor mok is kootholte-eczeem. Eczeem is een breed begrip waarmee in het algemeen een niet besmettelijke huidontsteking wordt bedoeld. De oorzaken zijn zeer divers, dat wil zeggen dat mok kan ontstaan door bacteriën, virussen, schimmels, parasieten, allergieën, trauma's, irriterende stoffen, etcetera. In een hele enkele situatie kan mok door een stofwisselingsprobleem veroorzaakt zijn, maar mok door een externe beschadiging van de huid komt veel vaker voor. Berucht is mok door verweking van de huid. Het paard heeft te lang op een natte weide, in een natte rijbak of slecht onderhouden box gestaan. Koudbloeden hebben meestal lange sokken. In slechte, natte weersomstandigheden blijven de haren lang nat, wat dus verweking van de huid in de hand werkt. Koudbloeden zijn dus over het algemeen gevoelig voor mok. Bij deze paarden kan ook het stofwisselingsprobleem een rol spelen. Het lichaam is ingesteld op een lage hoeveelheid eiwitten. Krijgt het paard de reguliere basis-, sport- of prestatiebrokken voorgeschoteld, dan kan het lichaam kennelijk de hoeveelheid eiwitten niet aan waardoor allerlei processen versnellen. De hoeveelheid brandstof roept dan een allergische reactie op. Dat geldt ook voor klaver, lucerne en andere vlinderbloemachtigen. Sommige paarden kunnen de aangeboden hoeveelheid eiwitten uit deze planten niet aan en krijgen mok.
    Verweking van de huid ontstaat tevens door een al te grondige en consequente verzorging van de benen met water; zeker als daar ook nog eens een harde straal of borstels voor gebruikt worden. Verweking maakt de huid kwetsbaar. Door een te grove verzorging ontstaan wondjes die bacteriën en andere ziekteverwekkers toegang bieden waarop het lichaam op haar beurt weer zal reageren.

    Preventie
    Het Nederlandse klimaat en met name de regen zorgt er voor dat mok door verweking van de huid niet altijd te voorkomen is. Weilanden en buitenrijbakken kunnen het water bij tijden niet verwerken. Het paard heeft toch beweging nodig, dus kiest de ruiter uit twee kwaden de minste. De beenverzorging na het rijden luistert dan ook nauw en moet met beleid uitgevoerd worden. Al te fanatiek de modder er af spuiten werkt averechts. Droog de benen (bij een aangetaste huid, deppen!) met een oude handdoek; vooral in de kootholtes. Is het zand er dan nog niet helemaal af, laat dan de benen op stal drogen en verwijder een uurtje daarna eventueel de restjes met een zachte droge borstel.
    Elke paardenbox behoort voorzien te zijn van een droge, zachte bodem. Hoewel er paarden zijn die hun box enorm kunnen bevuilen, zouden vieze en natte boxen tot het verleden moeten behoren. De handel biedt voldoende mogelijkheden om elk paard een droge boxbodem te kunnen geven. Dagelijks onderhoud, mest- en urineplekken afvoeren, is een eerste vereiste en voorkomt mok. Stalpoeder optimaliseert de vochtopnamecapaciteit van een bodembedekker, maar verbetert ook het hygiënische klimaat. Dat is goed voor alle paarden, maar zeker voor paarden met een aanleg voor mok of degenen die al mok hebben.

    Huidonderzoek
    Bij regelmatig, liefst dagelijks onderhoud van de paardenbenen, leert de verzorger de conditie van de huid kennen en vallen veranderingen vlug op. Hoe eerder mok herkend wordt, hoe beter het te behandelen is. Schakel bij twijfel een dierenarts in, omdat het paard ook last kan hebben van andere huidaandoeningen, zoals parasieten of schimmels. Een paard dat aan het betreffende been jeuk heeft, moet zeer zeker even 'doorgelicht' worden om te bekijken of er niet iets anders aan de hand is. Houd dan ook rekening met een eventuele voedselallergie. Een huidonderzoek zal in de meeste gevallen uitsluitsel geven en biedt meteen informatie over de behandeling van de kwaal. Mok ofwel koot-eczeem kent, zoals eerder beschreven, vele oorzaken. Een eensluidende therapie is er dan ook niet. In veel gevallen wordt geadviseerd om bij mok het been één maal met Betadine Scrub te wassen en voorzichtig (bijna) loszittende korstjes te verwijderen. Daarna het been droog houden; eventueel föhnen. Waar de huid trekt of te droog is, bijvoorbeeld bij verse littekentjes, biedt een vette zalf verlichting. Dezelfde zalf kan gebruikt worden om in de kootholte aan te brengen. Water van buitenaf heeft dan geen vat op de huid. In de handel is een grote keus uit producten waarmee mok behandeld kan worden. Vooral de homeopatische of natuurkundige sector biedt diverse mogelijkheden, maar ook (goedkope) huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kunnen verlichting bieden. Wat het beste helpt, is van paard tot paard verschillend.

    Nat en droog
    Er wordt een onderscheid gemaakt tussen natte en droge mok. Bij natte mok treedt er wondvocht uit de blaasjes of wondjes die dan weer op hun beurt korstjes aanmaken. Het ziet er onsmakelijk uit. Indien er sprake is van droge mok dan wijst dat vaak òf op het beginstadium van de huidaandoening òf de mok is alweer op zijn retour. In beide gevallen is het belangrijk om de huid soepel te houden zonder daar water voor te gebruiken. De huid kan zo droog zijn, dat (herstellende) wondjes of littekentjes bij beweging zullen openbarsten. Bij natte mok moet de verzorging op desinfectie en eveneens droog houden gericht zijn. Volg het genezingsproces nauwkeurig: de huid moet, net zoals bij droge mok, wel soepel blijven. Mok is zeer hardnekkig en het vraagt dan ook veel geduld van de paardeneigenaar om de kwaal de baas te blijven. Mok negeren is geen optie, omdat het zich van kwaad tot erger zal ontwikkelen en het paard er schade van ondervindt. In het ergste geval zullen, in een reactie op de infecties, de lymfevaten hun werk gaan doen en zwelt het been op. Dan is ingrijpen van de dierenarts een noodzaak. Hij behandelt het paard met antibiotica en ontstekingsremmers. Een bloedvergiftiging of een blijvend dik been zijn de ongunstigste scenario's die men bij en ten gevolge van mok kan bedenken.

    Tekst: Marjet Bosma

    © De Hoefslag, publicatie uitsluitend met bronvermelding
    Fundamentally, there is only one horsemanship - the kind that puts the horse first and helps it to become the very best horse it can be.
    Handige websites]http://www.landenreizen.nl[/url]<!-- m --> en <!-- m -->http://www.ffstappen.nl<!-- m -->

  5. #20

    Re: Hoeven optillen HELP

    Nu ja, in grote lijnen is dit dus ook wat mijn DA zei... En hij bedoelde wsl dat een nat weiland zorgt voor het losweken van de korsten en daardoor (een beetje) verlichting van de mok...

    Wat me wel opvalt in het artikel is dat het weer eens over stalpaarden gaat.
    En daar staat mijn paardje niet... Die mag lekker op de wei.

    Ik hoop dat het met drainage compositum van Groene Os over zal gaan...
    Let's pretend we're just 2 people and you're not better than me

  6. #21

    Re: Hoeven optillen HELP

    Wat me wel opvalt in het artikel is dat het weer eens over stalpaarden gaat.
    En daar staat mijn paardje niet... Die mag lekker op de wei.

    Jammer dat je dat kennelijk als maatgevend opvalt .. het ging om de diverse oorzaken en behandeling en de - in mijn ogen - niet zo briljante opmerking van de DA dat het 'geen kwaad kon, tenzij het op de pijp zou komen'.. met name de laatste regels van het stuk uit de Hoefslag zijn de moeite waard om eens over door te denken!
    Er zijn talloze paarden die nooit op stal staan en toch mok kunnen krijgen. Getuige blijkbaar je eigen paard.

    Overigens zegt de oude heer Offereins ( en die is toch wel als 1e specialist op aandoeningen van het been en beengebreken) dat je de mok zo droog mogelijk moet houden, de korsten absoluut niet moet verwijderen.
    Fundamentally, there is only one horsemanship - the kind that puts the horse first and helps it to become the very best horse it can be.
    Handige websites]http://www.landenreizen.nl[/url]<!-- m --> en <!-- m -->http://www.ffstappen.nl<!-- m -->

  7. #22
    Forum Meubilair Callippo's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2004
    Locatie
    Isterberg, Duitsland
    Leeftijd
    42
    Berichten
    16.996
    Dagboek Berichten
    49

    Re: Hoeven optillen HELP

    Aan de 'mok zo droog mogelijk houden' zit ook een grens. Want te droog is niet goed, dan gaat de huid barsten.

    Offereins heeft ook diverse meningen over hoeven en ijzers, waar de gemiddelde 'natural' het niet mee eens is
    Never underestimate the Universe

    10% korting bij EquiPlay met code: 10%eraf

  8. #23

    Re: Hoeven optillen HELP

    Citaat Oorspronkelijk Geplaatst door Callippo
    Aan de 'mok zo droog mogelijk houden' zit ook een grens. Want te droog is niet goed, dan gaat de huid barsten.

    Offereins heeft ook diverse meningen over hoeven en ijzers, waar de gemiddelde 'natural' het niet mee eens is
    Dank Calippo, ik probeer het zo goed mogelijk te doen Marianne, en ik heb het artikel gelezen, maar het is gewoon niet van toepassing op mijn manier van paarden houden, want wanneer het straks regenseizoen is, staat Dhariyat wel degelijk op een natte weide, wat geen probleem zou moeten zijn volgens de NH-filosofie.

    En zoals ik al schreef (misschien even terug-scrollen) heeft DA dus wel (met misschien minder woorden dan een ander nodig heeft om het te snappen) over uitbreiding gehad naar de rest van zijn benen, het is in mijn ogen logisch wanneer je dan niet wacht met bellen tot het ook daadwerkelijk over zijn hele benen verspreid zit.

    Bij Dhariyat weten we min of meer de oorzaak van zijn mok: stress, zonnebrand en harde wei (nu ja, gras). Hij heeft een gevoelig huidje, dus het is een soort optelsom.

    En zoals altijd: 100 mensen, 100 meningen. Aangezien de DA mijn paardje gezien heeft en ik vertrouwen heb in zijn kunde ga ik maar even van zijn remedie uit. Dus niet krabben of iets dergelijks, maar vochtig maken, afdrogen en (proberen) in (te) smeren met de zalf.

    Ik hoop alleen maar dat het helpt en zoals al gezegd: heb ook homeopatisch middel gekocht om van binnenuit zijn werking te doen, zijn weerstand wat te verhogen etc, dat kan ook geen kwaad bij mijn manneke.
    Let's pretend we're just 2 people and you're not better than me

  9. #24

    Re: Hoeven optillen HELP

    Tja Callippo daar heb je wel een punt! De vraag is natuurlijk wel hoe groot de kennis en kunde van de gemiddelde natural is in vergelijking met Offereins! Maar een paard in een kletsnatte wei (vergelijk: natte stal) zetten lijkt me ook een probleem.

    Maar goed, ik vond dat het artikel wel wat aanvullende info gaf over 'mok' ( tenslotte worden er verschillende mogelijkheden voor het ontstaan van mok geopperd, zoals bv voeding) en het leek me handig voor de TS om dat nog even op een rij belicht te zien. Dat het naar mijn gevoel een beetje werd afgedaan als zijnde onzin omdat het over 'stalpaarden' ging.. vond ik gewoon niet zo leuk - zal wel een dipje in m'n EF geweest zijn dat ik dacht dat ik me die moeite dan wel had kunnen besparen

    Maar verder geen kritiek hoor!
    Fundamentally, there is only one horsemanship - the kind that puts the horse first and helps it to become the very best horse it can be.
    Handige websites]http://www.landenreizen.nl[/url]<!-- m --> en <!-- m -->http://www.ffstappen.nl<!-- m -->

  10. #25
    Forum Meubilair
    Aangemeld
    Oct 2004
    Locatie
    NH
    Berichten
    9.712
    Dagboek Berichten
    12

    Re: Hoeven optillen HELP

    Mok is mok. Bij stalpaarden en bij weidepaarden. En de behandeling is ook hetzelfde. Sommige mensen willen graag homeopatisch, anderen graag wat reguliers.
    Ik denk dat de TS haar wat kregelige reactie meer ging om het feit dat ze hulp vroeg voor het optillen van de voetjes, en wij ook meteen over de mok en de behandeling ervan begonnen. Maar daarvoor volgt ze het traject van haar DA. Dus ik kan me haar reactie wel een beetje voorstellen. Sorry Corine van mijn kant, ik hoop dat de therapie aanslaat en het hoefjes optillen zo goed blijft gaan, want daarin heb je al vooruitgang geboekt las ik!

  11. #26
    Actief Forumlid sannie's Avatar
    Aangemeld
    Feb 2006
    Locatie
    bennekom
    Berichten
    544

    Re: Hoeven optillen HELP

    En wie weet krijgt dit nadeel ook z'n voordeel, want als de mokbehandeling aanslaat of als de zalf lekker aanvoelt gaat Dahriyat vast uitkijken naar de behandeling van z'n beentjes en wordt daarmee weer een stap gezet in het benen vasthouden/voeten optillen verhaal.
    Succes ermee en laat je even weten hoe het gaat?

  12. #27

    Re: Hoeven optillen HELP

    Als we dan toch het ' t Spijt me, Vergeef me' uurtje hebben...

    Dhariyat is mijn eerste eigen paardje en ik ben al onzeker genoeg over alle dingen die ik doe. De DA had me de achtergrond (zoals in het artikel) ook al verteld, wat ik misschien beter had moeten verwoorden...
    De behandeling in het artikel (en ongeveer alles wat aangeraden wordt om te doen in geval van ziektes ed) heeft betrekking op stalpaarden... En dat schiet dus niet echt op voor mij, want Dhariyat staat op de wei.
    Was dus ook een beetje teleurgesteld, weer geen pasklare behandeling *ik weet dat die er niet is hoor...*

    Enfin, gister heb ik een van zijn achter benen in ieder geval in kunnen smeren, en voor ook, alleen de ergste daar wil hij absoluut niets bij in de buurt hebben. Wanneer het niet snel verbeterd met het homeopatisch middel (dat hopenlijk vandaag of morgen binnenkomt) waarvan ik meerdere mensen hoor die roepen dat het (vrij definitief) helpt, moet de DA weer snel komen.

    Verder probeer ik van de nood een deugd te maken... Wanneer ik Dhariyat zijn voetjes vraag kan hij lekker eten (wat muesli en ander graan) om aan te komen. Niet teveel, maar misschien net genoeg om wat meer vet op zijn body te krijgen, al moet ik zeggen dat nu hij hooi krijgt dat gelukkig ook een stuk beter gaat, gister had hij zelfs een flink buikje, haha!
    Let's pretend we're just 2 people and you're not better than me

  13. #28
    Forum Meubilair
    Aangemeld
    Oct 2004
    Locatie
    NH
    Berichten
    9.712
    Dagboek Berichten
    12

    Re: Hoeven optillen HELP

    Je kan altijd nog overgaan tot drastische maatregelen. Ik wacht het altijd een weekje af, smeer er sudocreme op en hou het in de gaten. Na een week niet minder geworden? Dan kom ik met het "witte water"... middel van de smid tegen rotstraal, werkt súper tegen mok. Volgens mij zit er chlooramphenicol in, dat haalt hij uit België. 2 keers smeren en het is foetsie. Heftig middeltje, maar dan is hij er wel vrijwel meteen vanaf.
    Eerste paard is altijd erg spannend hoor. Zoveel nieuwe dingen komen er dan op je af en jij moet beslissen...zal volgende keer gewoon antwoord geven op je vraag en er niet van alles bij bedenken !
    Slim bedacht om hem tijdens het oefenen wat eten te geven. Let hij dan wel op? Vash kan dan zo zijn van: ja, nou ff niet hoor ik sta te eten

  14. #29

    Re: Hoeven optillen HELP

    DHari kan 10 dingen tegelijk... haha.
    Hij is een stuk makkelijker met voetjes geven, wsl omdat hij dan niet aan de pijn denkt, wanneer hij staat te eten, dus.

    Gister de eerste lading druppels gegeven.
    Eergisteren (toen ik niet van het land afgeregend werd) kon ik probleemloos zijn voetjes optillen en was het zelfs mogelijk 2 van de 3 mokbeentjes (voor hele kleine ieniemienie korstjes...) in te smeren.
    Let's pretend we're just 2 people and you're not better than me

  15. #30

    Re: Hoeven optillen HELP

    Ik zag net op een ander forum een leuke link naar allerlei natuurlijke zaken om de inwendige genezing ( zoals bv bij mok) te bevorderen: http://www.paarden-kruiden.nl
    Er staat ook een artikel over mok in, misschien heb je er wat aan! (al is 't maar als 'kennisuitbreiding'!)
    Fundamentally, there is only one horsemanship - the kind that puts the horse first and helps it to become the very best horse it can be.
    Handige websites]http://www.landenreizen.nl[/url]<!-- m --> en <!-- m -->http://www.ffstappen.nl<!-- m -->

Bladwijzers

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw posts niet wijzigen
  •