
Oorspronkelijk Geplaatst door
xyzutu2
Wat je
moet doen is alles vergeten wat je van andere ruiters en paarden om je heen ziet ('die ruiter kan wel netjes zijn handen stil houden, dat paard kan wel gewoon voetjes geven, zij kunnen wel gewoon nette voltes rijden') en jouw paard voor 100% het uitgangspunt maken van jouw training.
- Schrijf voor jezelf heel specifiek op wat het probleem is: Je paard wendt niet naar rechts in stap en draf.
- Schrijf vervolgens dat punt op dat je paard in die trant wel kan: de eerste 4 games ook naar rechts vanaf de grond.
Ga vervolgens vanuit dat wat je paard
wel kan werken aan de oplossing: kan je paard stelling nemen naar rechts in stilstand als jij erop zit? Zo nee, oefen dat dat vanaf de grond terwijl jij in zone 3 naast hem staat en beloon haar uitgebreid als ze daar ook maar 1 millimeter op reageert. Kan ze dat al wel vanuit het zadel, dan is je werk voor 60% al gedaan: het enige wat je nu moet doen is je paard leren dat dit ook in beweging kan. Dat doe je niet door haar in beweging te zetten en dan met de hulpen voor 'naar rechts' te overvallen en vervolgens net zo lang vol te houden tot ze niet meer terugvecht, want dan ben je aan het werken vanuit het probleem zelf, niet vanuit het gebied dat nog wel goed gaat. Het halthouden en stelling vragen dus.
Als je in de bak rijdt, dan rij je bijvoorbeeld naar X, en houdt daar halt. Vervolgens vraag je tijdens het halthouden om stelling naar rechts. Reageert ze? NIET doorzetten! Belonen! En laat haar weer naar voren kijken. Herhaal dat 3 keer, vraag vervolgens nog een keer om stelling naar rechts, en vraag haar dan om in die stelling aan te stappen. Resultaat: je paard wendt af naar rechts.
Ga er niet van uit dat elk paard weet hoe ze in stap onder de ruiter naar rechts moet wenden, maar werk eraan op haar tempo en vanuit de dingen die ze wel kan: halthouden en stelling nemen, en aanstappen. combineer dat, maak de halt-pauzes steeds kleiner en uiteindelijk wendt je paard af in stap. En denk niet dat jullie gefaald hebben omdat je het eerst via het halthouden moet doen: Waarom denk je dat de galopwissels in de dressuur eerst in eenvoudige vorm worden gevraag, waarbij je paard vanuit de rechtergalop in stap/draf overgaat en vervolgens aanspringt in de ]/images/smilies/wink_smile.gif[/img]
Ik denk dat het probleem in de training als ik jouw mailtje lees niet zozeer in jouw paard zit, maar in je eigen emotional fitness. Vergeet dat van je 5 paarden er maar 1 berijdbaar is: ik heb er maar twee en kan op geen een rijden. Vergeet dat je 2 honden hebben die niet positief te trainen zijn en elkaar in de haren vliegen: ik heb 0 honden, 1 kat en ook die is een uitdaging als het om positief trainen gaat. Iedereen heeft problemen, de kunst is alleen om die problemen van je af te zetten als je met je paard bezig gaat, en niet uit te gaan van alles wat vandaag weer niet is gelukt, maar van datgene wat vandaag
wel ging. Dit vind ik ook wel tekenend:
Heb vandaag 1 tem 4 gedaan en dat ging redelijk. Vooral friendly yoyo en driving van de voorhand en driving naar achter gaan super goed.
Wat nou redelijk, yoyo en driving gaat toch super goed? Waarom is jouw beeld van de totale training dan niet 'super goed', omdat je maar voor 50% geslaagd bent? Ik denk dat het geen kwaad kan om te beseffen dat geen enkele training van niemand 100% goed verloopt: trainen is juist de kunst van het verbeteren van de goede en minder goede punten. En dat gaat je nooit lukken door jezelf te focussen op alles wat mislukt, want dat beeld draag je haarscherp over op je paard, en daar wordt zij gegarandeerd nukkig en geirriteerd door. Als je je slechte kanten wilt verbeteren, dan zul je je moeten richten op dat wat nog
wel goed gaat, en dat gebied steeds verder op moeten rekken tot je de rest ook beheerst.
Vooral als dingen fout gaan, zul je je dus aan moeten leren om positief te denken. Een training met maar 2 super yoyo-pasjes achteruit op een fase 1 is gewoon een super training, wat er de rest van de tijd ook gebeurde. Je hebt perfectie op dat ene stukje bereikt. Waarom zou je een training waarin je 3 oefeningen meerdere keren perfect uit kunt laten voeren dan in vredesnaam 'redelijk' noemen. Als jij achteraf zo'n training niet in een positief licht kunt beschouwen, dan lukt dat je gegarandeerd tijdens de training ook niet. En wat is dan de boodschap die je je paard geeft: 'Leuk hoor, zo'n yoyo, maar dat is makkelijk en het inbuigen lukt weer voor geen meter'. Als jouw paard ook bij goede oefeningen hoort dat het niet goed genoeg is, waarom zou hij dan in vredesnaam zich nog wagen aan een oefening die hij helemaal niet beheerst, en waarin hij de eerste tien trainingen gegarandeerd in zal falen?
Ik zeg niet dat je op deze manier je paard benaderd, misschien wel helemaal niet, maar als je een goede training op deze negatieve manier kunt beschrijven, dan is het risico groot dat je ook op deze manier naar je paard over zult gaan komen. Leer jezelf dus positief te denken: som na elke training die dingen op die wel goed gingen en bedenkt dat er miljoenen paarden zijn die niet eens in de buurt van hun trainer durven te komen. Als jij positief bent, wordt je paard dat ook en zal zij veel eerder geneigd zijn om nieuwe oefeningen te proberen. Ze weet namelijk dat jij niet gefrustreerd bent als het mislukt (kan een eerste keer proberen uberhaupt wel mislukken??), maar dat je je over elke millimeter vooruitgang verheugt en dat je deze vreugde ook aan haar laat merken. Alleen door jouw instelling te veranderen kun je het beeld veranderen dat jij van je oefening/training/paard/leven hebt. En dat is zeker niet altijd gemakkelijk, maar als je dat niet doet, dan raak je ook gefrustreerd als je training 'slechts' voor 99% perfect is. En dat is ontzettend jammer, niet zozeer voor je paard, maar vooral voor jou.
Bladwijzers