omdat ik het erg intersant vind om de meningen van andere te horen.
vanaf welke leeftijd zijn jullie begonnen met grondwerk of loswerken ?
en welke oefeningen deden jullie op welke leeftijd.
omdat ik het erg intersant vind om de meningen van andere te horen.
vanaf welke leeftijd zijn jullie begonnen met grondwerk of loswerken ?
en welke oefeningen deden jullie op welke leeftijd.
rio en shadow voor altijd de mijne !!!!IMG]http://i277.photobucket.com/albums/kk66/marielle_123_2008/1340087_54f39e4e1a.jpg[/IMG]
Vanaf geboorte, waarbij je natuurlijk rekening moet houden met het groeiende lichaam dat niet teveel belast mag worden, rekening houdt met de korte concentratieboog en de verdere geestelijke groei.
Naast een paar gewone omgangregels(nee, je mag niet op iemand springen) in een vrijblijvende spelvorm wat dingen doen en vooral op een prettige manier met veel dingen in aanraking laten komen.
Opvoeding begint wat mij betrefd vanaf de geboorte en aangezien we willen dat onze paarden ook met ons leren leven en samenwerken lijkt het me ook verstandig om je daar vanaf het begin mee te bemoeien, liefdevolle bemoeienis![]()
"De roem ligt in het pogen zijn doel te bereiken, niet in het bereiken ervan."
Gandhi
Ja dat ben ik helemaal met je eens.
Ik begin vanaf de geboorte met wat omgangs regels zo als inderdaad blijf uit mijn ruimte zonder toestemming van mij.
En wat wijken voor directe druk stap je achter uit, pas je wijken voor de voorhand en achterhand .
Wanneer begin jij met circeling ,sideways ,figure 8 en yoyo game enzo ?
rio en shadow voor altijd de mijne !!!!IMG]http://i277.photobucket.com/albums/kk66/marielle_123_2008/1340087_54f39e4e1a.jpg[/IMG]
Mijn pony was 1,5 toen ik haar kocht.
ze kende al wat oefeningen toen.
Ik ben direct na de geboorte van Stalla begonnen met de basis. Wennen aan een halster, meelopen, eventjes vaststaan (en dan lekker gekroeld worden), scheiden van moeder/kudde. Ik vind dat ze zich voor een veulen prima gedraagt. Wat mij betreft is de basis gelegd en mag ze nu gewoon opgroeien zonder al te veel bemoeienissen. Omdat ze in een kudde aan huis staat zal ze toch in mensen handen blijven en ook die regels moeten toepassen, net als de andere paarden. Het echte grondWERK begint verder pas als zij er aan toe is en ik ook. Dit kan zomaar nog een aantal jaartjes duren...
Hier ben ik met beebs (hier geboren) ook gelijk begonnen met de basisdingetjes. Eerts al wennen aan contact, daarna wat poetsen, halstertje om, meelopen. Inmiddels kan ze erg goed wijken voor druk (beter dan moeders!). Gewoon heel rustig aan doen, lichte druk gebruiken en niet te lang oefenen.
Met Elsa ben ik ook begonnen toen ze hier kwam, met 6 maanden. Dat was ook wel nodig want ze was enorm onbeleefd. Nu een jaar later kan ik zeggen dat ze het behoorlijk goed doet, en heel netjes mee kan lopen, voetjes geeft en gewoon beleefd is (meestal). De 1e 6 maanden is er weinig-niets met haar gedaan, en dat vindt ik nog steeds erg jammer.
Ik vind dat een veulen vooral grondwerk moet doen met soortgenotenniet met mensen!
De eerste basis, halstertje om, meelopen,beleefdheidsregels (uit je ruimte)... PRIMA!
Maar daarna snel de kudde weer in en minstens tot twee jaar verder niets nieuws mee doen. Al helemaal geen grondWERK![]()
[size=16pt]Fijne spullen voor paard en ruiter: www.mzm-geestig.nl[/size]
[size=12pt][color=purple][b]
Mijn veulens (ik heb mijn paarden altijd vanaf veulen gehad) gaan al heel snel aan het "grondwerk", ik heb gemerkt dat het daardoor later hele fijne, samenwerkende paarden worden. De sessies zijn altijd wel heel kort, in de aanwezigheid van mama, en met goed opletten in hoeverre de kleine concentratie kan opbrengen en vooral, of hij/zij het leuk blijft vinden. Mijn dravers worden al heel vroeg beleerd voor de kar, en het is fijn als ze daarvoor veel in handen zijn geweest en "hun" mensen vertrouwen in wat ze moeten leren. Basisprincipe blijft: wat vindt het jonge paard leuk, daar gaan we mee aan de slag en er mag niet overvraagd worden.
"Patria est ubicumque est bene." - Cicero
Ik ben met mijn jaarling ook al bezig met de dingen die ze aanbiedt. Point to point, wat korte graaswandelingen om goodwill op toekomstige buitenrit te creëeren, wijken voor druk, friendly enz enz. Natuurlijk in korte sessies en voornamelijk op haar initiatief wat ze aanbiedt en zolang ze het als een spelletje ziet.
Ik zou niet weten waarom je zou moeten wachten als je rekening houdt met wat ze fysiek en mentaal aankunnen. Ze hebben 23 3/4 uur per dag met de kudde en ze hinnikt als ze komt altijd naar me toe en loopt achter me aan en wil graag wat doen dus zolang dat zo is![]()
Ik heb zelf dat 2 jaar wegzetten en niets mee doen nooit begrepen, of heel weinig mee doen dan. Ik begrijp de meerwaarde daar niet van.Oorspronkelijk Geplaatst door nienke07
Wel van leven in een kudde, dat is een onmisbaar fundament wat mij betrefd, ook het leven in een jongeren groep(met bij voorkeur ook wat volwassen ruinen) zie ik de meerwaarde van in, zeker voor jonge hengsten. Zo gaat het in de natuur ook en ik geloof onmiddelijk dat dat om goede redenen is.
Maar zo min mogelijk mee doen en eigenlijk een hele belangerijke periode in de leercurve missen, in de (sociale) ontwikkeling missen begrijp ik niet.
Wat mis ik, waarom is de gewoonte om jonge paarden lekker weg te zetten?
"De roem ligt in het pogen zijn doel te bereiken, niet in het bereiken ervan."
Gandhi
Ik weet het zelf niet echt. Heb wel ooit een artikel gelezen waarin stond dat je als ze echt klein zijn (veulen bij de moeder nog) je veel beter dingetjes met de moeder kon doen, terwijl het veulen erbij is, dan aan het veulen te tutten. Ze hadden zo veulens gevolgd naar later toe en als je te vroeg te veel aan hun zat waren ze op latere leeftijd net minder in de omgang dan veulens waar veel met de moeder gedaan was. Ik weet niet meer of ze banger waren of moeilijker. Het was wel in de bit of iets gelijkaardigs dat ik dat las, weet niet hoe fel het echt onderbouwd is zeg maar.
Ik ben bij Takoda begonnen met halstertje volgen en voetjes vragen. Hij is nu bijna 2 en eigenlijk zijn voetjes nog steeds moeilijk. Hij geeft ze wel maar als je ze moet vasthouden vindt hij niet ok. Volgens mijn smid komt dat omdat zijn evenwicht nog niet helemaal ontwikkeld is en ze dus het gevoel hebben dat ze omvallen ook al is dat niet zo.
"Your enjoyment of the process needs to be greater than your expectation of the result." (Karen Rohlf)
Hier ook de basis meegeven in het eerste halfjaar en daarna niet veel meer. Ze gaan hier niet (meer) de opfok in, dus komen ze nog wel regelmatig in handen, maar voor de rest wordt er niet echt actief iets mee gedaan.
Voor mij hoeft een veulen/enter/twenter echt niet meer dan de basis te kunnen, al zie ik die basis redelijk ruim. Het is leuk om alvast sociaal bezig te zijn enzo, maar als het goed is kennen ze dat al. Daarbij denk ik dat het gevaar van overvragen en overbelasten ook sneller om de hoek komt kijken wanneer je regelmatig grond'werk' gaat doen.
De keuze om een paard 2,5 jaar weg te zetten komt denk ik omdat niet iedereen een geschikte opfok aan huis heeft. Dan liever 2,5 jaar niks doen en de kudde z'n werk laten doen, dan een jong beest thuis laten in ongeschikte omstandigheden maar mét dan kwartiertje per dag.
Bowen; even andersom, wat leer je aan bv een enter (behalve de basis!) en wat is daar dan de meerwaarde van?
Je kan ze vanalles leren, voornamelijk in de friendly serie, bv touch it en daar leuke dingen mee doen.
Je kan ze maar een paar dingen niet leren, te fysiek kan niet, rijden kan niet, verder kan je alles aanleren wat je maar wil, zolang je maar rekening houdt met het lichaam en de geestelijke gesteldheid, er lol van maakt en kijkt wat jouw veulen of jongeling ook als lol betiteld.
De meerwaarde is dat je paardje als het tijd is om echt te beleren eigenlijk zo'n beetje alles al kan, daarvoor pak je het spieropbouwend werk op en dan alleen nog maar het aanpassen aan de ruiter, wat naar alle waarschijnlijkheid zeer soepel gaat dan.
Dat je een paard hebt dat al gewend is om samen te werken op een leuke manier, dat al verkeersmak is, dat al begrijpt wat je bedoeld, die gekke dingen als vlaggetjes en alles prima kan hebben.
Bv bij een paard waarmee je wil gaan springen, dat het paard al gek is op hindernissen, ook al heeft hij nog nooit gesprongen
Of dat je al weet waar de talenten van jouw paard zitten en dat je dat idee van springpaard misschien los moet laten en wat anders gaat doen wat je paard meer ligt.
Dat je je paardje goed leert kennen, een diepe band opbouwt die een leven lang meegaat, weet wat voor karakter je voor je neus hebt en hoe dat karakter zich ontwikkeld.
Er zit veel meerwaarde in, in een periode in de leercurve waarin vele dingen heel makkelijk worden aangeleerd(vooral socialisering!) kan je dat beter oppakken dan daarna.
Het is ook wel te doen daarna, maar veel minder soepel. Als je al een basis hebt gelegd heb je al "gewerkt" met je veulen, heb je al gebruik gemaakt van die belangerijke periode, hoe minder je dat doet, hoe lastiger het wordt als je wel wat wil gaan doen.
"De roem ligt in het pogen zijn doel te bereiken, niet in het bereiken ervan."
Gandhi
Mijn ervaring is dat de beesten hier op 3 jaar, ondanks nooit iets doen, echt wel gewend zijn om leuk samen te werken, dat is namelijk basis. Vertrouwen in mensen hebben ze sowieso, friendly doe je door de jaren heen automatisch, dus wanneer er op 3 jarige leeftijd rustig gestart wordt zijn er weinig problemen. En wanneer er wel problemen zijn (disrespect, friendly-issues) dan heb je dat in de voorgaande omgang in de dagelijkse/wekelijkse omgang wel redelijk opgelost.
Wanneer je precies op 3jarige leeftijd op je paard wil zitten is het vast een voordeel dat een jong beest alles kan, hier werd er gerust een halfjaar voor uitgetrokken om een paard ergens tussen 3 en 4 zadelmak te maken. Niet omdat ze zo lang nodig hadden, maar gewoon omdat het niet sneller hoeft. Het zou vast nóg makkelijker gaan als hij als enter geleerd had om in plastic ingewikkeld te worden.
Die basis wordt imo gelegd in het eerste half jaar, waar een veulen de dingen hoort te leren die horen bij de omgang van mensen.Als je al een basis hebt gelegd heb je al "gewerkt" met je veulen, heb je al gebruik gemaakt van die belangerijke periode, hoe minder je dat doet, hoe lastiger het wordt als je wel wat wil gaan doen.
Ik zie er nog steeds de meerwaarde voor het paard niet van in, behalve dat het leuk is misschien. Het risico dat je teveel doet en vraagt vind ik veel groter dan het voordeel van uiteindelijk een 3jarige makkelijker inrijden.
Ik ben helemaal niet voor paarden heel jong onder het zadel brengen, ik vind 3 jaar een mooie leeftijd om wat serieuser aan het werk te gaan en lichaamsopbouwend te gaan werken.
Wat mij persoonlijk betrefd wordt een paard niet serieus gereden tot hij een jaar of 6 is, daarvoor al wel heel rustig gaan beleren, maar nog niet intensief rijden.
Het heeft dus bar weinig te maken met snel willen gaan zodra ze 3 zijn.
Ik probeer er alleen maar achter te komen waarom de norm is dat het niet ok is wel wat te doen. We zitten hier op een nh forum, dus ik ga ervanuit dat iedereen het welzijn van het paard vooran heeft staan en overvragen en echt werken niet ok vindt.
De meerwaarde zit hem in veel meer kunnen leren en doen, dat is ook voor het paard prettig, mits het op de juiste manier gedaan wordt.
Ze houden van leren, ik ken geen jong sociaal wezen dat daar niet van houdt, ze houden ook van spelen, allemaal, dat alleen is al een meerwaarde, lol hebben en zo al vroeg een mooie band opbouwen, daar schiet je beide wat mee op.
"De roem ligt in het pogen zijn doel te bereiken, niet in het bereiken ervan."
Gandhi
Bladwijzers