En dan bedoel ik dus puur het bijhouden van de hoeven, geen ijzers e.d.
Wat gebeurd er niet of anders bij natuurlijk kappen?
En dan bedoel ik dus puur het bijhouden van de hoeven, geen ijzers e.d.
Wat gebeurd er niet of anders bij natuurlijk kappen?
Bij natuurlijk bekappen worden de paarden over het algemeen iets lager op de hielen gezet dan bij 'gewoon' bekappen. Ook is het bij natuurlijk bekappen zo dat in principe niet gesneden wordt in de straal of de zool, alleen de steunsels worden afgesneden indien nodig. Natuurlijk bekappers maken vaak een kwartierboogje in de hoefwand, als dat nodig en mogelijk is. En bij natuurlijk bekappen wordt de toon vaak flink afgerond met een zogenaamde mustangroll. Zelf heb ik ook een cursus natuurlijk bekappen gevolgd en sindsdien hou ik zelf de hoeven van mijn paard bij. Inmiddels doe ik het misschien niet meer helemaal volgens de regels van het natuurlijk bekappen, het is ook een beetje kijken wat je paard nodig heeft en prettig vindt.
Put the relationship first. Slow and right beats fast and wrong!
maar er word neem ik aan wel gesneden in de straal bij hoefrot?
Dat is niet waar. Indien de straal meer dan 2 mm boven de hoefwand uitkomt, dan wordt hij gelijk gemaakt met de zoolhoogte.Oorspronkelijk Geplaatst door liesbetm
![]()
Oja? Kan ik me niet van mijn cursus herinneren. En in de praktijk zal dat toch niet vaak voorkomen, aangezien de straal gemakkelijker slijt dan de hoefwand.Oorspronkelijk Geplaatst door Antheman
@Diaz: hoefrot ken ik niet. Bedoel je rotstraal? Wellicht dat er dan wel in de straal gesneden wordt als dat nodig is, maar zelf zou ik daar erg voorzichtig mee zijn. Ik snij alleen losse flapjes weg, verder niet.
Put the relationship first. Slow and right beats fast and wrong!
Hoi Diaz,
Vanwaar je vraag?![]()
[size=16pt]Fijne spullen voor paard en ruiter: www.mzm-geestig.nl[/size]
[size=12pt][color=purple][b]
ja rotstraal.
Nou mijn paardje word nu prima bekapt. en ik hoef het niet zo nodig zelf te doen, vandaar dat ik me afvroeg of er
verschil was![]()
zelf doen, staat niet gelijk aan natuurlijk bekappen. Ik zou ook echt niet zelf aan de hoeven van mjn paard willen prutsen en heb daar dan ook een "natuurlijk bekapper" voor(die ik overigens NODIG moet bellen, bedenk ik me ineens...
Als je het nu prima vindt, waarom zou je het veranderen dan?Oorspronkelijk Geplaatst door Diaz
A lot of people talk to horses, not many listen
hoeft ook nietwas gewoon erg benieuwd naar het verschil
dus bedankt voor de info iedereen!
Er hoeft geen verschil te zijn tussen een traditioneel smid en wat een natuurlijk bekapper wil zien.
Ligt net aan de manier.
Mijn hoefsmid (traditioneel) bekapt geheel naar mijn zin. Toen ik het aan een natuurlijk bekapper liet zien was ze er erg te spreken over.
Het is alleen gewoon smid/bekapper afhankelijk wat er gebeurd.
De weg met Carwyn en Scarlet
Cob = top! 10-10-2013 Afscheid van mijn bijzondere Maybel..
Het verschil tussen mijn natuurlijke bekapper (Fred Emerich) en de dorps-hoefsmid/bekapper/tandarts is vooral dat Fred alle tijd neemt voor mijn paard. Ook als dat wel eens heel erg lang kan zijn, zoals de vorige keer bij Olivia (lees; ruim 45 minuten!). De dorpsbekapper is van de snelle methode, en na een paar keer tegensputteren gaat er een praam op.
Qua hoeven zie ik niet heel veel verschil, mijn paarden staan er prima bij maar die van de buren ook. En daar komt wel weer de dorpsbekapper.
Persoonlijk kom ik zelf ook niet aan de hoeven van mijn paarden, Fred komt hier elke 6 weken. Voor mij wel fijn, want dan hoef ik me weinig zorgen te maken en hij kijkt nu Beebs ook even na.
Hoi, ik heb nog een vraag na het lezen van al deze antwoorden... Want wat is er dan beter of fijner voor je paard? Want nu worden alleen de verschillen opgenoemd, maar wat nou het voordeel is wordt mij nog niet helemaal duidelijk...
Ik denk niet dat er gezegd kan worden wat beter is. Er hoeft weinig verschil tussen beiden te zitten. Maar voor beiden geldt wel dat je iemand nodig hebt die zijn vak verstaat.
Zelf vind ik iets van een opleiding wel belangrijk. Hoefsmid/bekapper is een vrij beroep, dus je hoeft niet geschoold te zijn om dit te doen. Naar mijn idee is er niet voor niets een hele opleiding. Die kennis van de hoef heb je nodig om goed te kunnen handelen. Zeker in geval van niet standaard hoeven.
De weg met Carwyn en Scarlet
Cob = top! 10-10-2013 Afscheid van mijn bijzondere Maybel..
Ik heb nog even lopen zoeken naar bron hiervan. Ik kan het niet letterlijk vinden, maar als je naar t werk van Ramey kijkt, zie je dat hij veelvuldig in de straal snijdt. waar je heel goed op moet letten is de volgende quote van Ramey:Oorspronkelijk Geplaatst door liesbetm
Daarom wordt het niet aangeraden voor amateurs.1) The removal of “flaps” that harbor destructive fungus and bacteria. (frog trimming is healthy)
2) The removal of external callusing that protects the frog from destructive fungus and bacteria. (frog trimming is harmful)
3) The removal of excess frog height/pressure that can cause sensitivity. (frog trimming increases comfort)
4) The thinning of the frog’s protective barrier between the sensitive corium and the terrain can overexpose nerves to pressure. (frog trimming causes lameness and bruising)
Bladwijzers