Het lijkt mij ook erg onwaarschijnlijk om de Old Mac's, die Okidoki nu heeft, te verliezen.
En hij wil niets anders meer![]()
Het lijkt mij ook erg onwaarschijnlijk om de Old Mac's, die Okidoki nu heeft, te verliezen.
En hij wil niets anders meer![]()
"We can not solve the problems that we have created with the same thinking that created them."
Albert Einstein
Heeft iemand uitgelegd waarom de meeste paarden niet op hun hielen kunnen landen? Heeft iemand uitgelegd wat je daar allemaal aan kan doen om landen op de hielen te bevorderen? Ik heb Marquis hoofboots gebruikt in de transition periode en ik moet zeggen dat ze mij wel bevielen. Je kan ze gemakkelijk vrij los aanbrengen zodat het hoefmechanisme niet te nadelig wordt beinvloed. En mijn paard loopt er heerlijk op. Verder heb ik ze stand by in mijn sadel bags voor het geval ik een pijnlijk weg dek tegenkom met veeld. Ik rij hoofdzakelijk op het strand, in het bos en op geasfalteerde wegen en daar hebben onze paarden geen problemen mee.
Groetjes Ronald.
Stay natural and iron-free.
raak jij ze dan niet kwijt??? Ik wel! Ik heb zelfs m;n tel.nr.met witte stift erop geschreven, zo vaak was ik ze kwijt en ze warennog wel op maat verbouwd door mijn bekapper...Je kan ze gemakkelijk vrij los aanbrengen zodat het hoefmechanisme niet te nadelig wordt beinvloed
In je zadeltas, die zware dingen? Of heb je mat 1? Ik heb maat 5, die dingen wegen echt kilo's als je ze alle 4 + pomp mee zou moeten nemen
Bij deze firma http://www.smit-rijssen.nl kan je hoefschoenen helemaal op maat laten maken.
iemand op stal heeft 8 van die schoene van Smit, voor z'n mini shetten, maar dat is een gedoe met aantrekken, dan moet het paard zelf aanstampen, zal die van mij nooit, maar dan ook nooit aan meewerken...... mijn paard heeft een bloedhekel aan alle gefrut aan z'n voeten, de Marquis schoenen ben ik zeker een uur mee zoet om ze aan te krijgen en dan vliegen ze nog 10 x over het erf.
Het is dus òf ijzers òf minimaal rijden, 10 minuten stappen in de berm en ik kies dus voor het laatste....
Hoi Ronald.Oorspronkelijk Geplaatst door Ronald
Je eerste vraag kan ik niet beantwoorden.
Landen op de hielen kun je bevorderen door de hielen laag te houden, en de toon echt flink af te ronden, een mustangroll dus.
En volgens de laatste inzichten van Ramey is het dus beter om wel schoenen te gebruiken, want dan is het minder pijnlijk en kun je de hiellanding beter voor elkaar krijgen.
Antheman, Heb je het over de gewenningsperiode of ook daarna (als de zolen volgens theorie mooi hol getrokken moeten zijn?) Vind dit zeer interessant topic. Ik ben met mijn paarden nog in de gewenningsperiode (10 weken, na het verwijderen van de ijzers). Ik zie bij één van de twee paarden ook een erg platte zool, vooral aan de voorhoeven. Ik probeer om zoveel mogelijk in de berm te rijden en wandelen, want ze loopt erg kort en gevoelig op straat. De andere tinker heeft iets betere zolen, maar loopt ook korter op t harde dan in de berm. In de berm kunnen ze alles; van lekker ontspannen stappen tot scheuren.Oorspronkelijk Geplaatst door Antheman
Zit al een tijdje te dubben wel/geen hoefschoenen, maar jouw stelling zou een extra kruisje op de wèl-lijst zijn.
Ik was eigenlijk van mening dat hoefschoenen het genezingsproces vertragen, maar dit zegt dus weer iets anders. Doordat ze beter landen, met schoenen, zou de hoef sneller genezen zijn, dus zijn hoefschoenen een must bij toonlanders...
Trea en Ronald,
paarden die veel op het asfalt lopen , hebben een platte zool, niet alleen tijdens de gewenning. Ik zie het ook aan mijn eigen ponies. In de winter waren de zolen concaaf, nu niet meer. Maar ze lopen als een trein, dus ik maak me geen zorgen!
Ik ben wel heel benieuwd of ze hoeven nu weer gaan veranderen, ik ga morgen naar het bos verhuizen en zal dus minder over het harde rijden en des te meer door zand.
Nog even op de vraag van Ronald terug komend:
Paarden hebben moeite met hiellanden omdat ze van jongs af aan al te "hoog" zijn bekapt en veel paarde nal heel snel op ijzers staan. De achterkant vd hoef is dan dus chronisch onderontwikkeld.
Aan de achterkant loopt alles wat belangrijk is, bloed etc . Die moeten juist stimuleren dat de hoef sneller groeit en het hiel landen goed aan kan.
Tel daar de verkeerde beweging van paarden bij op, daarmee doel ik op in vrijheid opgesloten worden, en het paard heeft dus gevoeligere hielen.
Veel beweging en goede manier van bekappen kan dus bijdragen aan goed hiellanden. Zolang de hiel nog gevoelig is, is het dus zeer aan te raden om een hoefschoen te gebruiken, want dan is de hiel minder gevoelig. Anders lopen ze toch weer sneller op de toon. (om die gevoelige hiel te ontlasten)
Dus je hebt het helemaal goed begegrepen Trea! Dit is dus allemaal tijdens die clinic van Ramey gezegd, waar overigens geen Nat. Bekappers uit NL bij waren!
Antheman, kun je me uitleggen hoe het komt dat een paard dat veel op asfalt loopt, plattere zolen krijgt?
Nee , ik weet het niet!Oorspronkelijk Geplaatst door Marja
Maar Ramey heeft dit gezegd en geconstateerd.
Zelf denk ik dat het komt omdat de onderkant niet geprikkeld wordt. Op zand op steentjes schuurt het steeds obver de zool heen.
Ik zit ook maar wat te denken:
misschien dat de zool gaat zakken omdat de druk in dit geval alleen vanuit de binnenkant komt (want bij het lopen op harde ondergrond raakt de zool de grond niet, als ie hol is), en dat door het grote gewicht van bovenaf de zool (die flexibel is), langzaam uitzakt, tot ie weerstand voelt, om zó de druk beter te verdelen...
Of is dat stom gedacht?![]()
Platte zolen worden veroorzaakt door een verkeerde stand van het hoefbeen. Zodra het hoefbeen weer in de juiste stand komt zullen de zolen hol worden, 'omhoog trekken'.
Morrie schreef:, raak je ze dan niet kwijt, als je ze los om hebt? Een keer in het bos bleef een schoen in de modder steken maar zolang ik alleen maar stapte op harde ondergrond was dat geen probleem. Ik rij western en heb ook best wel grote saddle bags en daar passen die schoenen gemakkelijk in. Mijn paard, een American Quarter horse, had ernstige hoef katrol ontsteking en dat werd hoofdzakelijk veroorzaakt door veel te lange hielen en dat ondanks het feit dat ik in die tijd de hoefsmid elke 6 weken liet komen. Nu, jaren later en met de hulp van in totaal 4 Strasser hoofcare specialisten heeft ons paard geen last meer van zijn hoefkatrol onsteking. Interesant is op te merken dat ze in het begin van de behandeling nog veel op haar tenen liep ondanks de sterk ingekorte hielen. Om het verhaal kort te houden bleek dat er nogal wat hard zoolhoorn onder de straal doorgroeide en dit veroorzaakte een pinching effekt wat weer pijn veroorzaakte. Verder bleek dat ondanks het kort houden van de steunsels er nog steeds steunsel proppen aanwezig waren. Ook dit veroorzaakte veel pijn. Nu de hoeven veel wijder zijn geworden en we deze 2 problemen hebben aangepakt ( door 2 a 3 keer per week te trimmen ) landt ze weer perfekt op de hielen. Dus inkorten van de hielen hoeft niet genoeg te zijn, als je paard nog op zijn tenen landt kijk dan goed naar de overgang van de zool naar straal onderzoek of daar geen hard hoorn onder groeit! Steunsel proppen veroorzaken ook veel pijn en zijn soms lastig te zien, je moet beslist een onderscheid kunnen maken tussen de struktuur van het steunsel en de zool. Als jullie bekappers dat niet kunnen zien zou ik verder shoppen wat bekappers betreft. Stel ze veel vragen; als ze goed zijn moeten ze je een antwoord kunnen geven. Ik hou het bij de stasser methode omdat ik met eigen ogen het positieve effekt er van heb gezien (bij zeer ernstige gevallen ).
Groetjes, Ronald.
Stay natural and iron-free.
Ramey denkt daar dus anders over.Oorspronkelijk Geplaatst door pasterza
Bij veel op het asfalt lopen is dit dus niet zo.
En Trea:ik weet niet waarom dit komt. Misschien wel een soort van dikke eeltlaag creeëren, omdat de hoef veel over het harde gaat.
Kun je dat onderbouwen?Oorspronkelijk Geplaatst door Antheman
Als de zool niet hol worden, betekend dat het hoefbeen nog niet op de juiste plaats zit. Het is niet zo dat de zool door de bodem 'uitgeholt' zou moeten worden (dan zou ie nogal dun worden), maar doordat het hoefbeen de zool omhoog trekt.
Bladwijzers