Sorry, even een pertinente onwaarheid uit de wereld helpen hoorOorspronkelijk Geplaatst door Plurkje
!
Een ruwvoer is nooit compleet, net zoals een willekeurig ander voeder nooit compleet kan zijn. De behoefte aan vitaminen en mineralen is wisselend in elk organisme, zo ook bij paarden. Er is wel een bepaalde basisbehoefte en die is voor de meeste organismen bekend, zo ook voor het paard. In ruwvoer zitten net zoals in gras altijd mineralen en vitaminen, alleen zijn de gehaltes in het ruwvoer sterk afhankelijk van diverse factoren zoals bemesting, onderhoud van de wei, soort gewas en het weer (temperatuur/droogte). Tijdens de conservering gaan er altijd mineralen en vitaminen verloren, is basis schei/natuurkunde aangezien de stoffen opgelost zijn en tijdens de oogst/conservering verdampt het water, waarbij de gehalten veranderen (denk aan omzetting van de binding tussen de elementen waar een mineraal uit is opgebouwd, de opneembaarheid van verschillende soorten verschilt gigantisch). Verschillende grassoorten hebben ook weer verschillende gehaltes aan vitaminen en mineralen, onkruiden zijn daarom vaak geliefd bij paarden omdat deze hele andere samenstellingen hebben.
En even over de zogenaamde niet-zo-nette hooihandelaren die geen analyse klaar hebben liggen, dat is zinloos. De gehaltes in het hooi nemen in de loop der tijd langzaam af, dus die analyse is behalve zelden accuraat ook nog eens weggegooid geld. Tuurlijk kan het wel, wij laten onze graskuilen ook monsteren en analyseren. Alleen is dat per baal hooi niet te doen (gemiddeld hebben we er 1400 liggen) en de gehaltes zijn afhankelijk van waar die specifieke baal in de hoop is bewaard.
Dan on-topic:
Zeewier geef je als kuur, met een zak van een kilo doe je een maand (1 paard, 2-3 eetlepels per dag). Het verschil in Noors en IJslands weet ik niet eigenlijk, het lijkt me dat er geen enorme verschillen zullen zijn qua gehaltes en vervuiling.
Bladwijzers