Dat is idd zo maar niet als het hoefbeen al gezakt is! dan kán er zowat niks af. En is heel moeilijk te corrigeren.
Dat is idd zo maar niet als het hoefbeen al gezakt is! dan kán er zowat niks af. En is heel moeilijk te corrigeren.
Juist dat is het probleem bij Wendy.Oorspronkelijk Geplaatst door pasterza
Die hoeven zien er niet uit, maar dat zagen ze ervoor ook niet.
Haar problemen zijn echt gekomen door jarenlange verkeerde bekapping. De eigenaar geeft dit ook ronduit toe.
Toen Klaas de rontgenfoto's zag schrok hij ook hoe laag het hoefbeen tegen de zool zit ... dat zou je niet verwachten als je zo die lange hoef zit. Vandaar dat hij voorzichtig te werk gaat. Hij heeft er nog niet zoveel ervaring mee en dan kun je beter voorzichtig zijn en de pony lopende houden is mijn mening, dan rigoreus te werk gaan en een pijnlijke pony krijgen.
Hoe erg het ook is ... ze moet wel onder het huifbed blijven lopen. Ik weet dat dit een verkeerd uitgangspunt is, maar wat ze voor "werk" doet is voor de gehandicapte kinderen ook weer heel belangrijk. Da's nu kiezen tussen 2 kwaden.
Daarbij loopt ze al jaren op zulke enorme stelten, evenals Fabiola die er al 28 mee geworden is.
Maar ik geef toe dat eens per maand te weinig is. En dat na 2x natuurlijk bekappen nog geen resultaat zichtbaar kan zijn. Echt zelf ben ik er ook wat huiverig voor om aan de gang te gaan, maar wil maandag wel eens kijken hoe het er na een week uitziet. Als dat nog redelijk is, dan wil ik me er wel aan gaan wagen, want beter iets bijhouden dan niets inderdaad.
Ik denk dat strasseren niet door zal gaan ... helaas. Te duur. We leven maar van sponsorgeld (heel verkeerd uitgangspunt ik weet het, maar als de eigenaar er geen geld aan wil geven, de stichting niet kan, dan zou ik het eigen zak moeten betalen bij wijze van dus), vandaar dat we al blij zijn dat Klaas dat voor zijn rekening neemt.
-- Daar voel je je gelukkig, waar je met hart en ziel bent --
En als ze goed in beweging blijft en Klaas de hoeven nu regelmatig bijwerkt, zou in principe langzaamaan de hoef gezonder moeten worden en het hoefbeen vanzelf gaan optrekken, waardoor ze dus langzaamaan terug kan naar een betere stand, toch?
Kan Klaas jou niet leren hoe je zelf de hoeven bij kunt houden?
Ik zie het wel aan Atli nu, die wordt sinds een paar maanden gestrasserrd, maar ik moet dat écht elke week bijhouden, en afgelopen week zelfs 3 x per week omdat er ineens zóveel begon te veranderen! Als ik daar dan niet direct op inspeel, gaat het positieve effect van de bekappingen weer verloren...
Ik weet uit ervaring wel dat dit heel lang gaat duren!! Fenna's hoeven waren nog niet zó erg als die van Wendy, maar haar hoefbeentje zit dus ook te laag en is ietwat gekanteld. We zijn nu een jaar fanatiek aan het strasseren, eerst 1x per 2 weken door Strasser bekapster. Nu komt zij iets minder vaak maar bekap ik zelf ook nog eens 1-2 keer per week (ik heb wel een 3 daagse cursus gevolgd hiervoor).
Eigenlijk zien we nu pas echt verbetering, al zijn we waarschijnlijk pas op de helft of misschien zelfs dat niet eens....
Ik zal eens wat foto's van Fenna's hoeven plaatsen, die zijn ook interessant om naar te kijken (helaas niet om te hebben)
Les in Natural Horsemanship met aandacht voor een fysiek gezond paard? www.PonyTales.nl
Ik weet niet of je hier foto's kunt plaatsen, maar ga nu een poging wagen :
Zoals te zien is had Isabella OOK veel te lange hoeven, maar bij haar was het hoefbeen niet gezakt. Wel ooit gekanteld geweest, maar dat zat op de laatst genomen foto van 2002 al weer, weer goed. Maar haar hoeven waren gewoon compleet verkeerd bekapt en beslagen. Dat ik dat toen niet zag he.
Je ziet ook mooi het verschil op deze foto (nou ja mooi) tussen beslagen voorhoeven en onbeslagen (normale) achterhoeven.
-- Daar voel je je gelukkig, waar je met hart en ziel bent --
Oeps wat een grote foto weer![]()
-- Daar voel je je gelukkig, waar je met hart en ziel bent --
Ik zie amper achterhoeven op bovenstaande foto... Is te donker.![]()
Wat te zien is is in ieder geval beter dan de voohoevenDie zijn echt abnormaal....
Ik kijk nu achteraf ook vaak naar foto's en dan denk ik 'hoe heb ik Fenna dat aan kunnen doen, hoe kan ze ooit gelopen hebben met zulke voeten!' Maarja, op dat moment weet je gewoon niet beter... je zorgt zo goed voor je pony als je kan. Het is al heel wat dat je er nu wat aan doet, nu je weet dat het eigenlijk niet kan zo. En helaas moeten veel mensen erachter komen door een hoefbevangen pony (inlcuis mezelf...)
Les in Natural Horsemanship met aandacht voor een fysiek gezond paard? www.PonyTales.nl
leuk dat veel mensen het met allen foto's al beter weten.
Neem van mij aan ik behaldel heel veel paarden en 75% heeft daarvan hoefproblemen voordat ik ermee begin. En de meeste zijn op te lossen.
Deze pony's heb ik nog maar weinig gezien. En eens in de twee maanden is te weinig. Dat is ook de rede dat ik heb aangegeven ze het liefst elke maand te doen.
En daar hoef ik niet eens wat voor te hebben, want uit kosten overweging het uitstellen kan niet.
Deze ponnies zijn jaren lang verkeerd bekapt. We moeten niet denken dat dat in 1 keer goed te maken is.
maar ik ben ervan overtuigd dat ze snel steeds beter gaan worden.
Ik neem aan dat isapaardje jullie op d ehoogte houd, ik hoor jullie graag over een half jaar nog een keer over mijn kunsten....
Blijf het erg vervelend vinden dat totale leken gaan roepen dat mensen die er heel veel energie in steken het totaal fout doen. Ja ik weet dat de beste stuurlui aan wal staan, maar helaas moet er wel gestuurd worden. na twee bekap beurten kan je niets zeggen.
De eerste keer bekap ik veilig, omdat ik alle paadren ook nog niet ken, dan mag er een niet te lange periode tussen zitten, anders leer ik de paadren niet kennen. dus een maandje ofzo. Later kunnen we altijd beslissen er meer tijd tussen te zetten.
wat zouden jullie doen als de hoeven erg lang zijn, en de zool ook erg laag zit, maar de straal moet je met een vergrootgals zoeken.
Dikke kans dat het hoefbeen door de hoefverzorging in het verleden erg laag is komen te hangen. Zou zonde zijn als ik na twee bekap beurten de hele zool heb weggehaald, nee wat we doen is de hoef stimuleren en zorgen dat het hoefbeen hoger komt te zitten!
Sorry dat ik zo reageer, maar ik wordt echt ziek van mensen als Eline
mmm dank je!
Nou ik vind de reactie van Klaas wel terecht eigenlijk. Iedereen meent het beter te weten aan de hand van een paar foto's. Als hoeven zo ernstig misvormd zijn, kun je dat echt niet in een paar bekappingen goed krijgen. Ook na behandeling van een strassertrimmer zullen zulke hoeven er na 2 bekapbeurten er echt nog niet goed uit zien.
Klaas heeft in elk geval gestudeerd voor hoefverzorger (smid?), wij zijn allemaal maar doe-het-zelvers die vooral weten hoe we ons eigen paard moeten bekappen (en ja, dat geldt ook voor mijzelf). Maar toch meent iedereen te weten hoe het allemaal zit...
Ik ben het ook met Klaas eens, deze hoeven zullen heel veel tijd nodig hebben, en volgens mij weet hij echt wel waar hij mee bezig is.
Wat ik me afvraag is waarom jullie allemaal lijken te zweren bij strasseren?
ja dat is leuk, want op veel plekken waar ik kom zijn ze er of tegen (uit ervaring, meestal dus slecht) of weer helemaal voor (ook uit ervaring) lijkt dat in dit net als in alles iedereen elkaar meetrekt...
Omdat de Strassermethode de enige goede is gebleken voor mijn pony (dit is dus mijn ervaring). Er zijn verschillende bekappers bij geweest met allemaal een andere werkwijze, maar sinds Fenna gestrsserd word gaat het zichtbaar de goede kant op!
Ik zeg dus niet dat andere methoden en bekappers slecht zijn, want ik heb maar met een aantal bekappers ervaring. En daarvan was de Strasser Specialist de beste voor ons.
En Klaas, ik ben heel benieuwd naar de hoeven over een haf jaar! Niet omdat ik geen vertrouwen in jouw kunsten heb, maar omdat die hoeven gewoon bizar zijn en ik nieuwsgierig ben naar de verbeteringen. Zoals ik al vertelde, bij mijn pony gaat het langzaam vooruit en die hoeven waren nog lang zo erg niet. Maar er is duidelijk veel verbetering!
Les in Natural Horsemanship met aandacht voor een fysiek gezond paard? www.PonyTales.nl
Bladwijzers