Ja dat zal toch echt zijn bij verkeerd gebruik maar wel een bevestiging dat je niet zomaar een touwhalster om moet hangen zonder te weten wat je doet!
Ja dat zal toch echt zijn bij verkeerd gebruik maar wel een bevestiging dat je niet zomaar een touwhalster om moet hangen zonder te weten wat je doet!
Of een bit, of een zweep, of sporen moet hanteren zonder dat je echt beseft wat je doet en jezelf onder controle hebt. En zowel bit, zweep als sporen hebben vele malen meer schade aangericht bij paarden, toch vind "men" dat het niet zonder kan. Om maar niet te spreken over de lange lijst "hulpteugels" die mensen verkeerd gebruiken en waar paarden stukken slechter van worden. En nou is het touwhalster het nieuwe martelwerktuigOorspronkelijk Geplaatst door zonder sokken
![]()
And the future is certain
give us time to work it out
Talking Heads - Road to Nowhere
en de volgende op de lijst? de stick? gemeen joh je paard prikken met zo'n hard stokOorspronkelijk Geplaatst door saar
![]()
![]()
Hee guys, ik wil niet vervelend zijn, maareh, dit gaat wel een beetje richting belachelijk maken van iemandEn dat lijkt me niet echt de bedoeling (zeker niet op dit fijne forum
).
In het kader van 'hoe vat ik dingen op':
'I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure if you realize that what you heard is not what I meant!'
Dagboek: Casindy, mijn blonde prinses
Horse in Mind: Het kennisplatform over natural horsemanship
Rianne Dekker Instructie & Hoefverzorging
je hebt gelijk, in een opwelling getypt, zeker niet m'n bedoeling om iemand belachelijk te maken! excuses
Klinkt juist heel logisch toch? Een touwhalster, een zweep, een bit, en sporen alleen gebruikt kunnen worden als je weet wat je ermee doet. Zelf vind ik het fijn dat ik bij Pyco geen van deze dingen nodig heb.
Gwen, ik kan begrijpen dat als je dit soort dingen heb gezien, dat je dan negatief tegenover het gebruik van touwhalsters bent. Ik denk dat je op dit forum vast veel mensen tegen komt die een touwhalster wel op een goede manier gebruiken.
"Met een paard moet je rustig aan beginnen, niets van verwachten, en blij zijn met alles wat je bereikt." -- U.Wijmenga
Ik gooi deze nog even omhoog, want dit was juist het eerste wat ik op dit forum wilde vragen! (en natuurlijk vraag ik niet, voordat ik gezocht heb naar het antwoord)
Maar als ik het goed begrijp gebruik je een touwhalster echt tijdens het werk met je paard. Voor andere zaken gebruik je een stalhalster. Zoals het vastzetten tijdens het poetsen?
Maar als je niet zeker bent van wat je doet, geen touwhalster gebruiken. Ik ben nog niet zo lang bezig met NH. Betekend dat, dat ik beter een stalhalster kan gebruiken tijdens grondoefeningen? Lutin is vrij lomp en reageerd (nog) niet goed op kleine signalen. Wat denken jullie? Beginnen met stalhalster en als we wat meer ervaring hebben touwhalster? Of nu al een touwhalster, juist omdat die de signalen beter doorgeeft?
Op paardnatuurlijk.nl staat een duidelijke beschrijving van de verschillen in inwerking tussen diverse bitloze optomingen: http://www.paardnatuurlijk.nl/onderzoek/rijhalster.htm
Ik vind het touwhalster nog steeds heel prettig om mee te rijden. Nadat ik bij Karen Rohlf had gezien dat ze de teugels niet aan het lusje onder de kin vastmaakt, maar aan het touwtje van de neusriem + het touwtje dat neus- en keelriem verbindt, doe ik dat ook. Op deze manier wiebelen je teugels een stuk minder als je zonder contact aan het draven of galopperen bent (vooral als je teugels met metalen clipjes gebruikt). Op dit filmpje zie je vanaf ca. 2:30 min hoe de teugels bevestigd zijn aan het halster: http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>.
Ik ben zelf niet echt super ervaren met NH, maar ik denk dat je met een touwhalster niet zo veel kwaad kan als je maar beseft dat het scherper is. Geen constante druk nemen bij het rijden bijvoorbeeld, en dus niet vastzetten. Maar vorgensmij kun je prima gelijk beginnen met een touwhalster hoor, het is een geen dubbelgebrokenbit met 3 hulpteugels ofzoals je het een keer zelf wilt voelen kun je het tegen je handrug of scheenbeen doen, volgensmij is dat een aardige vergelijking dan. Als je omgang met paarden vriendelijk is, moet dat gewoon goed gaan denk ik!
Dank je voor je reactie, ik ga er maar eens 1 aanschaffen en kijken hoe het gaat. Als ik merk dat ik toch te scherpe signalen geef kan ik altijd terug naar een stalhalster!![]()
Op mijn site (equiplay, hier bovenaan onder het knopje 'webshop') staat bij de touwhalsters ook een uitleg over de werking.
Kort gezegd: hoe dunner het touw, hoe scherper het kán inwerken. Een touwhalster maakt jouw hulpen effectiever: weinig druk (door laag gewicht) als je niets vraagt, duidelijke hulpen door het dunne touw.
Bovendien werkt het volgens mij ook precieser doordat niet het hele halster in beweging komt als je er aan zit (wat een stalhalster doorgaans wel doet)
Wat zou dan fijner zijn voor een paard, schuivende dingen aan zijn hoofd waardoor je als ruiter meer moet doen om de boodschap door te krijgen, of een stil liggend (lichtgewicht) halster waarmee je zacht en duidelijk kan zijn. Mijn ervaring is dat er minder ruis bij de boodschappen zit. Dat maakt dat je inderdaad scherper in kan werken, maar vooral ook, subtieler in kan werken!
Vergelijk het met sporen. Die kun je gebruiken als je kuithulp niet werkt (oftewel, daar kun je harder mee prikken zodat je paard harder naar voren gaat) of als precisie instrument zodat je zachtjes hele preciese hulpen kan geven op een heel klein opp.
Bladwijzers