Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 15 van de 32

Topic: cranio versus osteopathie

  1. #1
    Actief Forumlid elxa's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2010
    Locatie
    Renkum
    Leeftijd
    41
    Berichten
    126

    cranio versus osteopathie

    Wanneer gebruik je cranio en wanneer osteopathie?
    Volgens een vriendin van mij, die de opleiding cranio sacraal therapeute volgt, is osteopathie ongeschikt voor paarden welke al langere tijd last hebben van vastzittende wervels.
    Het is volgens haar niet goed om deze dan dmv osteopathie te forceren. Alleen in acute gevallen waarbij een wervel vastschiet is osteopathie de juiste optie volgens haar.
    Nu heb ik nog een kennis die de opleiding tot cranio volgt (populaire opleiding opeens ) en osteopathie helemaal afraad nav wat zij op school geleerd heeft.
    De osteopaat die mijn paard als laatste behandeld heeft zei juist weer dat de cranio mensen dit roepen omdat er een overlapping van werkgebied is.
    En nu weet ik het niet meer...
    Iemand die hier wat meer verstand van heeft?
    Groetjes Eltina

  2. #2

    Re:cranio versus osteopathie

    Missschien even zoek machine gebruiken hier
    er staat al best veel hierop over cranio

  3. #3
    Actief Forumlid Zayna's Avatar
    Aangemeld
    Aug 2008
    Locatie
    Huizen
    Leeftijd
    39
    Berichten
    1.815

    Re:cranio versus osteopathie

    Bij 'vastzittende' wervels denk ik eerder aan een chiropractor..
    Misschien heeft Karianne hier iets nuttigs over te zeggen? Of 1 van de cranio-mensen hier?
    Voor zover ik weet zit er hier niemand die osteopaat is?
    A lot of people talk to horses, not many listen

  4. #4
    Forum Meubilair Dyonne's Avatar
    Aangemeld
    Dec 2008
    Locatie
    Boskoop (ZH)
    Berichten
    5.145
    Dagboek Berichten
    28

    Re:cranio versus osteopathie

    Is wel een moeilijke. Naar mijn idee is cranio wel beperkter dan osteopathie. Al hebben ze ieder ook een stukje eigen werkgebied natuurlijk.
    En dan is er nog chiropractie.

    Mijn pony is vorig jaar behandeld door een osteopaat. En deze winter zal ze cranio behandelingen krijgen.
    Bij de osteopaat had ik toch wel een goed gevoel, maar vind het moeilijk te zeggen of het echt verbetering heeft gegeven.
    De weg met Carwyn en Scarlet
    Cob = top! 10-10-2013 Afscheid van mijn bijzondere Maybel..

  5. #5
    Forum Meubilair whoopie's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2006
    Berichten
    18.435
    Dagboek Berichten
    27

    Re:cranio versus osteopathie

    Als ik mij niet vergis is Cranio in de opleiding voor ostheopathie een onderdeel van deze opleiding. Bij mensen is dat in ieder geval wel zo, en de ostheopaat die ik bij mijn paard heb gehad die beheersten ook cranio en maakten gebuik van de techniek die ze nodig achten.
    Ik denk dat je je niet gek moet laaten maken, dit is zo herkenbaar dat tijdens opleidingen negatieve dingen worden gezegd van opleidingen die enigsinds op hetzelfde vlak opereren.
    Ik denk altijd dat je je onderscheidt door goed werk te leveren en een dier te helpen niet door af te geven op collega,s.

    En soms is het ene voldoende en een andere keer is een andere behandeling nodig, er lopen meerdere wegen naar Rome.
    Groetjes Janneke

    Gun jezelf
    Gun jezelf de liefde en het geluk
    Gun jezelf het geld dat je toekomt.
    Gun jezelf de kracht om van jezelf te houden





  6. #6
    Actief Forumlid Yvonne P's Avatar
    Aangemeld
    May 2006
    Locatie
    Zwartewaal
    Berichten
    851

    Re:cranio versus osteopathie

    Cranio is ontstaan uit de osteopathie dus een overlap in werkgebied is er inderdaad
    Ik volg zelf ook de opleiding cranio (zowel de opleiding voor paarden als voor mensen). Mag ik vragen hoe je vriendin heet? Waarschijnlijk ken ik haar van de opleiding

    Mijn persoonlijke mening is dat ik denk dat soms cranio beter is en soms osteopathie en soms chiropractie, etc.

    Wat je vriendin aangeeft dat osteopathie misschien minder geschikt is wanneer wervels langer vastzitten, daar zit inderdaad een kern van waarheid in (volgens de theorie zoals wij die leren). Het punt is dat wanneer je dmv manipulatie de wervel weer rechtduwt deze weer op zijn plek wordt gezet maar er in mindere mate aandacht is voor de spieren, het bindweefsel en de ligamenten die erlangs lopen. Uiteraard worden deze door de osteopaat ook behandeld maar wanneer een wervel langere tijd scheef heeft gezeten heeft dit ook invloed gehad op oa de spieren eromheen.

    Bijvoorbeeld de wervel heeft scheef naar links gezeten, dan zijn de spieren, het bindweefsel, de ligamenten aan de linkerkant iets meer opgerekt en aan de rechterkant 'korter' geworden. Hoe schever de wervel zat, hoe meer het omliggende weefsel hierdoor is opgerekt. Vanuit de theorie leren wij idd dat het dan minder nut heeft om de wervel dmv manipulatie weer recht te zetten omdat het omliggende weefsel er weer voor kan zorgen dat de wervel terugschiet naar de oude 'scheve' positie.

    Of dit werkelijk zo werkt dat durf ik nog niet met zekerheid te zeggen. Mijn paarden zijn in het verleden ook door twee verschillende osteopaten behandeld. Soms met enorm resultaat en soms met geen enkel resultaat. De afgelopen twee jaar is Karianne regelmatig bij mij over de vloer geweest om mijn paarden te 'chiropracten'. Ik (of eigenlijk Karianne ) heeft daar onwijs mooie resultaten mee behaald (met name met Sirarvi) en ben er nog steeds heel tevreden en positief over. Ook al ben ik zelf van de cranio en massage, Karianne staat nog steeds op de planning om mijn paarden te checken!

    Uit eigen ervaring denk ik daarom dat de regel 'geen osteopathie bij lang vastzittende wervels' niet opgaat. Want bij mijn paard heeft het absoluut effect gehad en ook blijvend effect!

    Ik ben erg voorzichtig met uitspraken a la 'osteopathie is slecht' 'chiropractie is dat..' en 'cranio is geweldig'.
    Ik denk dat het namelijk heel erg afhangt van de behandelaar (de ene osteopaat is de andere niet)
    van het karakter, de bouw en de klachten van het paard
    en daarnaast ook van het type eigenaar en de manier waarop het paard gehouden wordt.

    Ik denk dat het bijvoorbeeld geen nut heeft om een cranio behandeling te geven aan een paard als de eigenaar er zelf niet voor openstaat. Soms zijn de resultaten enorm en kun je er bijna niet omheen, maar soms zijn de verschillen heel subtiel en nauwlijks waarneembaar voor de eigenaar. Het paard kan er dan veel profijt van hebben en er beter, meer ontspannen door lopen, maar als de eigenaar niet in de effecten van cranio geloofd zal hij de verandering ergens anders aan toeschrijven.
    Dit gebeurt zelfs weleens wanneer er enorme verschillen merkbaar en zichtbaar zijn. Als de eigenaar er niet in wil of kan geloven dan zullen ook deze grote veranderingen niet worden opgemerkt.

    En het feit dat cranio in opkomst is speelt natuurlijk ook een grote rol. Niemand wil zijn klanten kwijtraken en dat is logisch! Maar ik geloof met volle overtuiging dat samenwerken en doorverwijzen de oplossing is en ook in het belang van de paarden.
    Als eigenaar heb je gewoon zelf de keus en moet je denk ik kiezen voor de behandeling die jou het meeste aanspreekt.

    Osteopathie is echt niet slechter of beter dan cranio, hetzelfde geldt voor chiropractie.
    Wellicht gooi ik nu met deze uitspraak de knuppel in het hoenderhok van de cranio klas dan merk ik dat over vier weken wel als ik weer een themadag cranio heb

    Ook ik weet niet alles en wellicht stel ik mijn mening weer bij op basis van goede argumenten.
    Dus wie o wie heeft hier nog een mening over??

  7. #7
    Forum Meubilair Marja's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2004
    Locatie
    Zweden
    Leeftijd
    52
    Berichten
    12.758

    Re:cranio versus osteopathie

    Geen mening, wel een vraag:
    Als cranio is ontstaan vanuit osteopathie, is het dan ook méér geworden dan het deel cranio dat een osteopaat ook doet? Of doet/kan een cranio-sacraaltherapeut hetzelfde op cranio-gebied als een osteopaat?

  8. #8
    Actief Forumlid Yvonne P's Avatar
    Aangemeld
    May 2006
    Locatie
    Zwartewaal
    Berichten
    851

    Re:cranio versus osteopathie

    Citaat Oorspronkelijk Geplaatst door Marja
    Geen mening, wel een vraag:
    Als cranio is ontstaan vanuit osteopathie, is het dan ook méér geworden dan het deel cranio dat een osteopaat ook doet? Of doet/kan een cranio-sacraaltherapeut hetzelfde op cranio-gebied als een osteopaat?
    Goede vraag.
    Cranio is ontstaan uit osteopathie en de technieken zijn dus ook verder en vooral dieper uitgewerkt.
    Bij de opleiding osteopathie bestaat het onderdeel cranio uit een aantal dagen, de cranio opleiding zelf duurt circa vier jaar.
    De technieken zijn verfijnt en verder uitgewerkt. Er zijn meer technieken om hetzelfde schedelbot, wervel, etc te behandelen.
    De school van Etienne Peirsman is ontstaan uit de school van Upledger en beiden zijn verder ingegaan op het volgen en voelen van het cranio sacrale ritme. Binnen de osteopathie is dit enkel een 'onderdeel van'.

    Ik denk dat je cranio zou kunnen zien als een specialisatie van de osteopathie.
    Maar doordat Etienne Peirsman zo diep op de theorie, anatomie is ingegaan is de cranio een therapie op zich geworden en dus niet puur een aftreksel van de osteopathie De school van Etienne Peirsman is ook de basis van de opleiding cranio voor paarden.
    Naast de cranio technieken die je binnen de school van Etienne leert is er ook veel aandacht voor het 'emotionele stuk'. Zo bevat de humane opleiding tevens familie opstellingen, somato emotional release (even googlen ) maar ook diep spierwekr en werken met de alarmsystemen (onbewust aangeleerde reactiepatronen uit de kindertijd die vaak -niet meer- effectief zijn als je volwassen bent maar die je onbewust nog wel toepast) en de imuunrespons van het lichaam. Er is dus ontzettend veel aandacht voor het lichaamswerk, lichaamsbesef en lichaamsbewustwording. (Bij paarden zijn deze laatste gebieden natuurlijk lastiger te integreren)

    Daarom zijn cranio en osteopathie naar mijn mening ook geen concurenten. Ze vullen elkaar namelijk aan.

  9. #9
    Forum Meubilair Marja's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2004
    Locatie
    Zweden
    Leeftijd
    52
    Berichten
    12.758

    Re:cranio versus osteopathie

    Interessant Yvonne!
    Ik heb even gegoogled op 'somato emotional release' maar heel veel wijzer ben ik er nog niet van geworden. Ja de theorie begrijp ik, maar wat doet de therapeut dan in de praktijk? Wat is er anders dan aan een 'gewone' cranio-sacrale behandeling?
    En hoe weet je of een blokkade in het lichaam veroorzaakt is door trauma, en of er dus (heftige) emoties aan ten grondslag liggen?

    De cranio-opleiding duurt vier jaar zeg je. Hoeveel dagen les heb je dan in die 4 jaar?

  10. #10
    Actief Forumlid Yvonne P's Avatar
    Aangemeld
    May 2006
    Locatie
    Zwartewaal
    Berichten
    851

    Re:cranio versus osteopathie

    Citaat Oorspronkelijk Geplaatst door Marja
    Interessant Yvonne!
    Ik heb even gegoogled op 'somato emotional release' maar heel veel wijzer ben ik er nog niet van geworden. Ja de theorie begrijp ik, maar wat doet de therapeut dan in de praktijk? Wat is er anders dan aan een 'gewone' cranio-sacrale behandeling?
    En hoe weet je of een blokkade in het lichaam veroorzaakt is door trauma, en of er dus (heftige) emoties aan ten grondslag liggen?

    De cranio-opleiding duurt vier jaar zeg je. Hoeveel dagen les heb je dan in die 4 jaar?
    De Humane opleiding bestaat uit **edit even aangepast, was wel een hele lap tekst**
    Totaal dus ongeveer 480 uur aan modules (een module bestaat meestal uit vier dagen), 144 uur oefendagen, en daarnaast zelfstudie en oefenclienten.
    De medische basiskennis is volgens mij ook een jaaropleiding waarbij je 1 dag per week naar school gaat.

    De cranio voor paarden bestaat uit 160 uur modules, 56 uur clinics, 49 uur themadagen, 32 uur oefendagen, de basismodule humaan van 28 uur en dan zelfstudie en oefenpaarden.

    De SER maakt deel uit van een gewone cranio behandeling voor mensen.
    Het ligt er maar net aan of de therapeut vind dat dit nodig is of niet. Bij SER gaat het om achterhalen van spanningspatronen en celherinneringen in je lichaam. Onbewust slaan wij, maar ook paarden, vaak spanning op nav gebeurtenissen en emoties. De meest voorkomende plekken zijn in schouders, keel, middenrif en bekken. Deze plaatsen staan dan eigenlijk strak onder de spanning van emoties die daar nog vastzitten. Door in gesprek te gaan met de client kun je proberen te achterhalen waar die spanning vandaan komt, en wat er nodig is om deze spanning te laten verdwijnen. Het praten over emoties, het accepteren en het kunnen loslaten maakt deel uit van een humane cranio behandeling.

    Hoe deze gesprekstechnieken precies werken kan ik je nog niet vertellen, omdat ik nog niet ben aangekomen bij die module.
    Ik heb zelf wel ervaren dat je als behandelaar bepaalde emoties en spanningen van client maar ook paard, op kan pikken. dit heeft naar mijn idee te maken met de werking van energie. Zo kan ik bijvoorbeeld hoofd- of nekpijn krijgen als ik iemand behandel zonder dat ik weet dat diegene nekklachten heeft. Dat blijkt dan vaak achteraf.
    Of ik krijg een kloppende hoofdpijn achter mijn oog en na behandeling geeft de client dan zelf aan dat ze hoofdpijn had op die plek maar dat die hoofdpijn tijdens de behandeling is weggetrokken.

    Waar een blokkade door ontstaan is doet er in mindere mate toe. Als cranio therapeut is je eerste focus niet 'het moeten genezen of het moeten verbeteren'. Je bent vooral aan het voelen en waarnemen. Dat wat je voelt koppel je terug naar de client en soms kan dan blijken dat er een emotie aan ten grondslag ligt. Soms is het heel duidelijk dat er een emotie aan ten grondslag ligt omdat mensen tijdens de behandeling gaan huilen. Vaak weten ze dan in eerste instantie zelf ook niet waar die emotie vandaan komt.
    Angst is ook vaak een emotie die tijdens het behandelen naar voor kan komen. Mensen omschrijven het dan als een paniek aanval of een onrustig gevoel, terwijl ze niet goed weten waar dat vandaan komt.

    Met de kennis en ervaring die ik op dit moment heb kan ik zeggen dat emoties meer met je lijf doen als wij in de Westerse wereld vaak beseffen. Desondanks kan een blokkade ook puur door een lichamelijk ongemak worden veroorzaakt. Tijdens het behandelen komt er dan geen of in mindere mate een emotie vrij, op basis daarvan kun je dus bepalen of er een lichamelijk of ook een emotionele oorzaak is.
    Vaak is het echter een combinatie die elkaar versterkt. (buikpijn van stress of van angst, pijn in je rug door mentale spanning)

    Bij paarden is het praten over de emotie die loskomt natuurlijk lastig
    Maar het grote verschil is dat paarden in het NU leven en in mindere mate te kampen hebben met emoties van jaren terug. Paarden kunnen vaak ook beter van de energie profiteren die bij de cranio komt kijken. paarden vragen zich niet af 'of het wel zal helpen' Paarden leven in het nu en als iets goed of fijn voelt dan is dat gewoon zo. Zij zullen ook nooit doen alsof, geen verborgen agenda en verstrengelde belangen

    Daarom vind ik de combi zo leuk en volg ik beiden opleidingen!
    Er gaat werkelijk een wereld voor mij open Wat er allemaal mogelijk zou zijn met cranio vind ik soms nog steeds ongelooflijk.
    Daarom ga ik er nu een half jaar zo fanatiek mee aan de slag, ik wil dat namelijk zelf wel eens meemaken!


  11. #11
    Actief Forumlid Yvonne P's Avatar
    Aangemeld
    May 2006
    Locatie
    Zwartewaal
    Berichten
    851

    Re:cranio versus osteopathie

    Misschien een leuk voorbeeld..

    Vandaag heb ik Evita van Evelien een cranio behandeling gegeven.
    Evita had een hematoom rechtsachter, deze is nu aardig geslonken maar er zitten nog steeds harde plekken in het weefsel.
    Met Evelien overlegd en besloten om voor de cranio te gaan ipv de sportmassage.

    Ik heb Evita op verschillende plekken behandeld (subtiel aangeraakt ) maar tijdens de behandeling dus NIET op of uberhaupt in de buurt van de hematoom. En na de behandeling zegt Evelien opeens 'Huh moet je voelen ze is gewoon aan het zweten op en rond de plek van de hematoom"

    Voor de behandeling heb ik die plek wel betast en gevoeld en toen was deze wel iets warmer, maar niet zo warm als na de behandeling en zeker niet zweten.

    Waarschijnlijk heeft Evita de energie die is vrijgekomen gebruikt voor het afvoeren van de afvalstoffen uit de hematoom. En mijns insziens is zweten ook een manier om afvalstoffen kwijt te raken. Het warmteverschil is denk ik gekomen doordat de doorbloeding gestimuleerd is. Het lichaam gebruikt de energie dus blijkbaar op de plek waar deze het meest nodig is.
    Andere interpretaties van dit verschijnsel zijn welkom natuurlijk
    (Wellicht ben ik bevooroordeeld )

  12. #12
    Actief Forumlid elxa's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2010
    Locatie
    Renkum
    Leeftijd
    41
    Berichten
    126

    Re:cranio versus osteopathie

    Bedankt allemaal voor jullie reacties.
    Yvonne, erg duidelijk uitgelegd, bedankt!!
    Ik heb zelf ook goede ervaringen met zowel een osteopaat en cranio.
    Ben zelf in een erg nuchtere omgeving opgegroeid en cranio staat iets verder van mijn bed. Sta er wel open voor, maar toch voel ik nog ergens iets in mij wat zegt ' werkt het wel echt' .
    De laatste keer dat mijn paard cranio kreeg kwamen hier mooie dingen uit. Zo zei de therapeute dat mijn paard soms vind dat ik teveel van hem vraag en hij meer tijd nodig heeft om dingen te verwerken. Dit klopt helemaal, aan de andere kant kent de therapeute mij en Juno, dus dan is er ergens toch weer een klein stemmetje dat zegt ' wist ze dat niet al gewoon?'. Het heeft verder niets te maken met de therapeute, ik vind haar geweldig en geloof zeker dat ze erg goed is in wat ze doet.
    Ook heeft Roos een keer haar hand gelegd op een poot van 1 van onze honden. Er zat een ontsteking en binnen enkele seconden nadat roos met hem bezig was begon er pus uit het wondje te lopen. Erg bijzonder.
    Ik heb nu een afspraak met karianne staan, hoor alleen maar goede verhalen over haar. Ben erg benieuwd!
    Yvonne: mijn vriendinnen heten marianne ummels en geerte cotteleer.


  13. #13
    Forum Meubilair Marja's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2004
    Locatie
    Zweden
    Leeftijd
    52
    Berichten
    12.758

    Re:cranio versus osteopathie

    Dank je wel voor je uitgebreide uitleg Yvonne, heel duidelijk en ik heb er verder voor nu geen vragen over!

    Wel nog over iets anders: je schreef dat familie-opstellingen ook onderdeel zijn van de humane cranio opleiding. Ik snap nog niet zo heel goed wat dat in de opleiding doet, het lijkt mij een heel andere tak van behandelen/praten met iemand. Ik snap wel dat de therapeut iets moet leren over het omgaan met emoties die vrij kunnen komen, en de cliënt helpen om deze een plek te geven. Maar familie-opstellingen, dat gaat dan best wel weer ver, vind ik, en lijkt mij echt een aparte tak.
    Kun je daar nog iets over vertellen?

  14. #14
    Actief Forumlid Yvonne P's Avatar
    Aangemeld
    May 2006
    Locatie
    Zwartewaal
    Berichten
    851

    Re:cranio versus osteopathie

    Geerte ken ik inderdaad, heb maandag nog naast haar gezeten
    Marianne kan ik zo snel even niet plaatsen, als ik haar gezicht zie waarschijnlijk weer wel.

    Hoe je de cranio precies invult ligt deels ook aan de behandelaar zelf. Je hebt de basistechnieken en deze kun je naar eigen inzicht aanvullingen met andere 'informatie' en technieken die je in huis hebt. Het voelen staat centraal, en dat lukt beter naarmate je zelf in staat bent om je meer te concentreren en in het hier en nu te blijven. Het gaat niet zozeer om interpreteren wat je voelt en ook niet om het stellen van diagnoses. Je voelt, je maakt letterlijk dingen los door de aanwezigheid en de energie van je handen waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

    Ik ben zelf ook behoorlijk 'nuchter' ik heb de basismodule humaan alleen gedaan omdat dat MOEST anders mocht ik niet door met de paarden. ik heb in die module echter zoveel geleerd, gevoeld en gezien dat ik geintrigeerd ben geraakt
    Juist omdat ik zo nuchter ben wil ik hier meer van weten, want een aantal dingen die ik van tevoren hoorde over cranio gingen er bij mij ook niet in! totdat je zelf dingen ziet en meemaakt tijdens het behandelen. dat maakt het voor mij juist zo interessant.


    Familie opstellingen is opgenomen omdat je volgens de cranio theorie als behandelaar DE bepalende factor bent hoe groot het effect van je behandeling zal zijn. Dit heeft te maken met het zijn in het hier en nu, het vertrouwen hebben in je eigen kunnen, weten hoe een lichaam functioneert en je bewust zijn van alle emoties die een rol spelen.
    Door familie opstellingen ga je aan jezelf werken. Aangeleerde patronen en zelfs 'issues' uit je kindertijd worden daar onder de loep genomen en tot op de bodem uitgewerkt. Dit alles met als doel om jezelf beter te leren kennen, je eigen lichaam in 'goede conditie' te krijgen en het creeren van balans in alle mogelijke opzichten.

    Ik ben persoonlijk HEEL benieuwd naar de familie opstellingen, omdat ik nuchter ben , ben ik dus ook erg benieuwd naar wat ik daar persoonlijk van ga vinden. En zo zijn er nog een aantal modules die ik qua 'verstand' nog niet helemaal kan plaatsen.
    Maar wat ik vaak hoor is dat het effect enorm is en je er heel veel van leert. Minder denken met je hoofd maar voelen met je hart. En dat valt ook voor mij niet altijd mee om het voelen voor te laten gaan

  15. #15
    Actief Forumlid Yvonne P's Avatar
    Aangemeld
    May 2006
    Locatie
    Zwartewaal
    Berichten
    851

    Re:cranio versus osteopathie

    Ik vond het persoonlijk heel leerzaam om cranio behandelingen te ondergaan toen ik eigenlijk alleen nog met paarden cranio bezig was. Ik ben bij een gecertificeerde therapeut geweest en ik was stomverbaasd. Mijn armen en benen kregen allemaal zenuwtikjes en ik had op een egegeven moment een gevoel alsof ik letterlijk scheef naar links lag op de tafel. Dat scheve gevoel werd veroorzaakt door bindweefsel dat in beweging was en de zenuwschokjes hadden te maken met het resetten van de zenuw(uiteinden). Doordat je lichaam gaat ontspannen komt er meer ruimte en kunnen bovengenoemde processen zich voltrekken.

    Om dat eens te ervaren vond ik heel verhelderend. Ik 'begreep' toen ook beter het effect van cranio op je lichaam.

Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste

Bladwijzers

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw posts niet wijzigen
  •