Pagina 2 van de 2 EersteEerste 12
Resultaten 16 tot 17 van de 17

Topic: Magnesium, niet altijd zonder gevaar!

  1. #16
    Forum Meubilair Jossie's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Noord-Holland
    Leeftijd
    49
    Berichten
    3.886
    Dagboek Berichten
    13

    Re: Magnesium, niet altijd zonder gevaar!

    Precies Marianne, magnesium heeft wisselwerkingen met andere mineralen, zoals calcium/fosfor balans, maar ook in sterke mate met kalium (goh... waar bemesten we ook alweer vaak weides mee?). Ik denk ook dat daar een grote oorzaak zit in het hele verhaal, een magnesiumtekort komt zelden door puur en alleen gebrek dááraan, maar veel vaker door gebrek of disbalans in het systeem met andere stoffen. Vandaar ook dat ik me helemaal kan vinden in je opmerking dat paarden van nature geen graaneters zijn en we anno nu veel meer stoffen via andere wegen (o.a. krachtvoer) toedienen als dat in de natuur voorkomt. Tuurlijk hebben wij allang geen wilde paarden meer en zal er dus ook heus wel iets veranderd zijn in de behoefte aan of verwerking van mineralen.

    Overigens wordt in de humane geneeskunde ook magnesium verstrek, met name aan oudere diabetici . Dus het heeft wat dat betreft wel iets te maken met insuline en botten. Bij koeien is volgens mij weinig bekend over insulinehuishouding en de invloed van magnesium daarop. Wel kent men kopziekte, een magnesiumgebrek waarbij de koe ernstig ziek wordt na het kalven, het beeld lijkt op een epileptisch insult waarbij er geen kortsluiting in het hoofd is (wel in de spieren). Veroorzaakt door tekort magnesium in het dieet tijdens de laatste fase van de dracht en/of een te hoog gehalte aan kalium in het voer (werkt atagonistisch met magnesium). Dat te hoog kalium komt overigens door overbemesting met met name rundveedrijfmest. Uiteraard kan er ook een gebrek ontstaan door gebrek in de bodem .
    *Sometimes to keep it together, you've got to leave it alone*

  2. #17

    Re: Magnesium, niet altijd zonder gevaar!

    Dát is wat ik bedoel Jossie, jij snapt 'm!
    Heel veel voedingsgerelateerde problemen zou je moeten kunnen voorkomen als je zoveel mogelijk teruggaat naar de basis.
    Paarden zijn herbivoren en zullen in dat opzicht best wel eens een graantje meepikken, maar het is niet het hoofdbestanddeel van hun voeding.
    Maar ja.. hoe hou je je paard heden te dagen nog gezond? Zoals je terecht opmerkt begint het al met het weidebeheer: de grassoorten, de bemesting, de toestand van de bodem.. om nog maar niet te spreken van de belasting dmv luchtvervuiling etc. Moeilijk hoor, die holistische aanpak... die overigens niet alleen voor paarden geldt, maar ook voor ons arme mensjes die op deze, inmiddels bijna verklootte aardbol rondwandelen.
    Fundamentally, there is only one horsemanship - the kind that puts the horse first and helps it to become the very best horse it can be.
    Handige websites]http://www.landenreizen.nl[/url]<!-- m --> en <!-- m -->http://www.ffstappen.nl<!-- m -->

Pagina 2 van de 2 EersteEerste 12

Bladwijzers

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw posts niet wijzigen
  •