Hoi Nienie, vragen mag altijd hoor.
Het lastige aan dit topic is voor mij dat ik Hempfling wel ooit gelezen heb, maar da's al een tijdje terug. Vond het wel erg leuk maar op dat moment had ik geen paard en inmiddels heb ik meer dan genoeg anderen om m'n tijd mee te vullen dus ik doe er niet echt iets mee. Voest ken ik niet en ik denk da'k dat maar zo hou, wat ik indirect heb meegekregen staat me niet aan (maar dat heeft vooral met 's mans persoonlijkheid te maken en minder met het werk dat hij doet of de resultaten die hij behaalt).
Roberts heb ik wel ooit gezien in de Brabanthallen en wat hem betreft las ik pas iets van Rashid (niet persoonlijk over Roberts, wel over wegjagen tot aan join-up) waar ik een hoop in herken. Rashid beschrijft twee soorten leiders, waarbij type 1 de baas is omdat de andere paarden weten dat ze op hun donder krijgen als ze iets verkeerd doen. Ze zijn zeer gehoorzaam en kunnen gewoon paard zijn, maar doen ze in de ogen van de leider iets verkeerd dan vallen er klappen. Type 2 is de baas omdat andere paarden binnen 5 minuten doorhebben dat dat het paard is dat weet waar eten, drinken, schaduw, schuilplaatsen en wat zoal nog meer handig is in een paardenleven te krijgen is. Die vechten nooit en krijgen toch als vanzelf de andere paarden mee. Je kunt het verschil zien in de uitdrukking van de paarden in de kudde, die met een type 1 leider zijn gelaten, hebben weinig eigen ideeën meer en doen voor zover ze weten wat dat is precies wat er van ze verwacht wordt. En paarden met een type 2 leider lijken tevredener en zijn blij om bij hun leider in de buurt te zijn. Ik denk dat, heel globaal beschouwd, het gedrag van trainers als Roberts te vergelijken is met het gedrag van een type 1 leider en het gedrag van de Hempflings van deze wereld met het gedrag van een type 2 leider.
Het leider type 2 klinkt prachtig (vind ik tenminste) en het zou fijn zijn als er een succes verzekerd methode zou zijn om dat te bereiken. Alleen denk ik dat het heel erg van het karakter van paard en mens afhangt of je in de omgang meer naar type 1 kunt neigen of meer naar type 2. 't Is leuk als het paard jou als ideale wezen to be with beschouwt, maar daarvoor moet je in de eerste plaats zelf die uitstraling en rust en vastberadenheid en bomproofheid en ontspannen controle over je eigen lichaam en weetikveel hebben en in de tweede plaats moet je paard reden hebben om je zo te gaan zien. Ik kan me zo voorstellen dat niet alle bruisende jonge onbedorven peerdjes meteen open staan voor de mogelijkheid dat een mens misschien wel het allerleukste wezen is dat er bestaat. Bijvoorbeeld de baasjes uit een hengstengroep die tot hun derde jaar gezellig ingeschaard zijn geweest. Die baasjes zou ik persoonlijk denk ik toch eerst even duidelijk willen maken dat er grenzen zijn en dat daarover niet valt te onderhandelen. Als dat dan moet door het paard weg te jagen tot hij zich overgeeft omdat het alternatief is dat paardlief over mens heen dendert, so be it. Maar met de pispaaltjes uit diezelfde groep zou ik alles proberen wat ik kon bedenken, maar geen join-up. Om de simpele reden dat die dieren al vaak genoeg zijn weggejaagd en ik me niet kan voorstellen dat je op die manier contact met ze kunt krijgen, laat staan dat je ze op de gedachte kunt brengen dat mensen misschien wel de leukste wezens zijn die er bestaan...
Het handige van Parelli vind ik dat je vrij snel veel verschillende dingetjes met een paard doet waar je allerlei handige info uit kunt halen. Vorig jaar ben ik zelf begonnen met een 2,5 jarig ruintje, de eigenaren hadden er nog weinig tot niets mee gedaan en ze vroegen of ik wat met 'm wilde spelen in de drie weken dat zij op vakantie waren. Dat heb ik gedaan, drie weken om de dag een half uurtje Parelli en meteen vanaf de friendly game krijg je zoveel informatie van zo'n dier, dat is heel handig. Maar dat pik je denk ik vooral op als je eerst al met een ander paard L1 hebt doorlopen. Sommige dingen die dat jonkie deed, leken heel erg op hoe Pathos is, andere reacties waren juist bijna volledig het tegenovergestelde. Ik heb drie weken de ene Aha-erlebnis na de andere gehad maar toen was er wel een prima basis.
De moraal van dit verhaal: nadenken wat je wilt is altijd verstandig dus ga zo door. Maar als paardlief er eenmaal is zou ik eerst vooral naar haar gedrag tussen andere paarden kijken om erachter te komen wat je hebt en op basis daarvan bedenken of je grenzen moet bewaken of paardlief juist naar die grenzen toe moet proberen te lokken. En over de volgorde zou ik me dan niet zoveel zorgen maken, gewoon een beetje uitproberen wat ze leuk vindt en hoe lang ze iets leuk vindt tot ze aan een volgende uitdaging toe is.
Bladwijzers