Deze oefening is bedoeld om aan de hand te doen Marianne.
Deze oefening is bedoeld om aan de hand te doen Marianne.
Groetjes Janneke
Gun jezelf
Gun jezelf de liefde en het geluk
Gun jezelf het geld dat je toekomt.
Gun jezelf de kracht om van jezelf te houden
Maakt dat verschil dan? Oh je bedoelt dat drukpunt wat Barbara noemde?
Tja, kennelijk loopt 'aan de hand' en 'onder zadel' dan een beetje door elkaar.
Fundamentally, there is only one horsemanship - the kind that puts the horse first and helps it to become the very best horse it can be.
Handige websites]http://www.landenreizen.nl[/url]<!-- m --> en <!-- m -->http://www.ffstappen.nl<!-- m -->
Ik heb met -toen plank- Susan wel gemerktt dat travers heel erg moeilijk was voor haar.
Met dat Branderup-knopje 'dwing' je de travers soort af, ieder paard 'doet' hem dan, maar met Susan heb ik na enkele pogingen besloten om eerst SBW (wat ze ook al erg moeilijk vond, maar duidelijk minder) heel erg goed en makkelijk te krijgen, en dan die travers weer eens op te pakken.
Dat oppakken was een jaar geleden en nu kan ze hem vanaf de grond op vrijwel niks, en makkelijk. Ze was er fysiek aan toe. Ik wil dat mijn paarden het makkelijk kunnen.
(Ter overweging)
May the horse be with you!
Karianne ( ook ter overweging): denk even aan Finding the try: eerst wijken voor druk op de achterhand, dan wijken voor druk op de voorhand.. dan de hele draai, dan de sbw en dan pas de travers. E.e.a. ter versoepeling van de voorbeen- en borstspieren, maar dat hoef ik jou denk ik niet uit te leggen. Hoe soepeler dáár, hoe minder fysieke en mentale problemen.
Fundamentally, there is only one horsemanship - the kind that puts the horse first and helps it to become the very best horse it can be.
Handige websites]http://www.landenreizen.nl[/url]<!-- m --> en <!-- m -->http://www.ffstappen.nl<!-- m -->
Ben ik niet helemaal met je eensMet dat Branderup-knopje 'dwing' je de travers soort af, ieder paard 'doet' hem dan, maar met Susan heb ik na enkele pogingen besloten om eerst SBW (wat ze ook al erg moeilijk vond, maar duidelijk minder) heel erg goed en makkelijk te krijgen, en dan die travers weer eens op te pakken.![]()
Als er ergens blokkades zitten, of simpelweg teveel spanning, dan zal je helemaal niets bereiken met het traverspunt. Thijs is er erg goed in om gewoon een enorme onderhals te maken zo vanen daar sta ik dan met mijn goede gedrag. Door de spanning in de hals kan ik drukken tot ik een ons weeg, maar er gebeurd niets. Bovendien is 'heup naar binnen' nog lang geen travers, omdat je dan alleen een heup hebt die naar voren komt en geen combinatie van voorwaarts-neerwaartse tendens, lengtebuiging en soepelheid
Dat wordt weleens vergeten door mensen die 'het kunstje' willen doen en niet verder kijken (niet dat ik denk dat jij dat doet hoor
)
De opmerking van Marianne vind ik gegrond, het is inderdaad niets iets dat je 'even' doet. De bedoeling is ook (althans in de Academische rijkunst) om je paard éérst aan de hand soepel en buigzaam te maken d.m.v. longeren en ondertreden op de cirkel, pas daarná aan de hand schoudervoor en vervolgens schouderbinnewaarts en daarná (om het paard te leren ook met het buitenachterbeen onder het zwaartepunt te treden) de travers aan de hand, de renvers aan de hand en als die erin zit het appuyement aan de hand.
Of een paard eraan toe is dit ook onder de man te doen hangt van veel dingen af, waaronder de vakkundigheid van de ruiter, maar ook bijvoorbeeld hoe goed je paard kan ontspannen onder het zadel (dat gaat niet met een storende ruiter, een knellend zadel of een ernstig trauma om er zo maar eens een paar te noemen)
Je bouwt het hoedanook weer systematisch op, waarbij je dezelfde hulpen gebruikt: binnenbeen (is zweepje) en buitenteugel of juist buitenbeen (ook je zweepje, maar nu loop je aan de buitenkant) en binnenteugel (renvers).
Ik zal eens kijken of ik een fototje kan manipuleren
*edit* ik ben lui, ik laat het Marijke aanwijzen![]()
http://www.paardenbegrijpen.nl/index...d=787&Itemid=0
Ohja, het traverspunt is ook niet 'nieuw', we maken er allemaal gebruik van bij het rijden d.m.v. stelling. Als de traver en de renvers er eenmaal inzitten, kan je ook volstaan met een kleine ophouding in de binnenteugel: je vraagt dan de hals wat meer te buigen, waardoor je ook het traverspunt wat stimuleert, zonder er daadwerkelijk aan te komen.
Je bent dus niet tot in het einde der dagen op je paard zijn tussenwervelschijf aan het drukken![]()
Het boze breekt, het kwaad verdeelt,
maar liefde bindt en liefde heelt
BB we bedoelen hetzelfde denk ik
Marianne: wijken voor druk kon ze toen al redelijk geniaal![]()
May the horse be with you!
Bladwijzers