Resultaten 1 tot 10 van de 10

Topic: Gedragsvraag: RB- Adrenaline

  1. #1
    Actief Forumlid Monties baasje's Avatar
    Aangemeld
    Jul 2005
    Locatie
    Castricum
    Leeftijd
    48
    Berichten
    1.956

    Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Hallo allemaal,

    Ik merk bij Monty een 'nieuw' soort gedrag en ben benieuwd of jullie het herkennen en hoe jullie ermee omgaan, belangrijker nog, hoe jullie het oplossen.

    Monty is een Rb-i paard maar met rijden wordt hij (erg) extravert. Druk rennen... ik las het altijd als paniek maar nu merk ik iets anders. Hij is niet in paniek, niet bang, het is meer Yippiee gedrag, versterkt door adrenaline.
    Dat uit zich met name als ik tempo vraag ( draven, gallopperen) en vooral met buitenrijden of fietsen. In de bak is het vrijwel geen probleem meer.
    Zodra ik wat tempo vraag ( stap naar draf) krijgt hij er zin in en is gewoon moeilijk te stoppen. Bovendien, als hij stopt wordt hij erg druk ( dribbelen, toch voorwaarts willen, teugels uit mijn handen trekken) door de adrenaline. Die blijft door zijn lijf gieren.
    Tijdens het druk zijn is hij NIET bang. Hij knippert met zijn ogen, is ook 'aanspreekbaar' maar wil gewoon voorwaarts en het liefste hard.. terug naar een rustige stap zit er niet in...

    Wat ik het liefst zou willen is dat ik de adrenaline kan stoppen zodat Monty weer rustig en controleerbaar wordt en op een lichte fase reageert om terug te komen naar een ontspannen stap en ook ontspannen blijft stappen.

    Gisteren merkte ik met fietsen ( ik fiets, Monty rent ernaast met alleen zijn halster en leadrope om) dat hij pas op fase 4 terug gaat naar stap maar wel meteen daarna zijn hoofd omlaag doet en gaat grazen... Ik laat hem dan even stilstaan en vraag hem achterwaarts of hoofdlaag om te kijken of hij weer oke is. Als dat zo is gaan we verder in stap.

    Wat kan ik nu het beste doen?

    Moet ik on line met bijv. lasso en (buiten de bak, in het park ofzo) tempo vragen, dat verhogen zodat hij relaxter wordt terwijl hij mentaal misschien in een niet relaxte staat is ( dus omgaan met druk van verhoogd tempo)??

    Het hoge tempo korter vragen vóórdat hij te rennerig wordt?? en dat langzaam opbouwen?


    Ik hoor graag jullie tips/ ervaringen.

    Alvast bedankt!!

    gr. AnneMarie

  2. #2
    Forum Meubilair sandra's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2004
    Locatie
    hollandscheveld
    Leeftijd
    40
    Berichten
    11.975
    Dagboek Berichten
    17

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Shanna kent ook dit LB-gedrag. Vooral met grondwerk (omdat ik er meestal met rijden vooraf al afspring )
    Ik heb met grondwerk van Anna het advies gekregen om haar dan flink bezig te houden. Voorwaarts is prima. Spring dit, doe dat. Net zolang tot ze weer gewoon normaal gaat doen. Dit werkt meestal wel erg goed. De energie proberen in te houden werkt bij Shanna nogal averechts. Ik heb het weleens op buitenrit gehad, en stapte dan meestal af omdat ik te snel reed voor mn gezelschap en bij inhouden een woeste Shanna voelde.
    Omdat we al vrij lang de strategie die ik hierboven zet hanteren is Shanna meestal ook heel snel weer terug naar normaal te krijgen. Als ze heftig wordt (LB) en ik zeg: ga maar, spring dit, ga daar omheen, zie maar dat je je daarmee redt, zegt ze vaak al na enkele rondjes "owkee, geen goed idee, wat wil je dat ik doe? "
    Maar, die heeft me in eerste instantie wel heel wat zweet en tranen gekost hoor. 1,5 uur wass NIKS om haar destijds tot bedaren te krijgen.

  3. #3
    Forum Meubilair saar's Avatar
    Aangemeld
    Sep 2005
    Locatie
    Noord-Holland, Egmond
    Leeftijd
    48
    Berichten
    8.755
    Dagboek Berichten
    69

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Wick vertoond dit gedrag ook onder zadel als ze niet gefocust is. Wat voor ons werkt in draf is een slangevolte met vier bogen, overgang naar halt op de AC-lijn en daar wachten tot ze echt stil staan. Niet stil is achteruit, tot ze achteruit denkt en dan weer vooruit. Wat ook helpt is korte stukjes draf afwisselen met achteruit, stil en stap. De balans tussen go en whoa weer even herstellen.
    And the future is certain
    give us time to work it out
    Talking Heads - Road to Nowhere

  4. #4

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Ik ga dit even volgen, dit 'probleem' heb ik met Wino ook. Maar Wino is niet altijd meer ge-focust op mij op deze momenten.
    In de bak is dit handiger te hendelen, maar buiten vind ik het soms wel eng hoor, als meneer dan iets in zijn hoofd heeft gaat 'ie.

  5. #5
    Actief Forumlid marloes1987's Avatar
    Aangemeld
    May 2009
    Locatie
    Wageningen
    Berichten
    164

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Een paar vraagjes voor de beoordeling: Rij je met gezelschap of alleen? En is hij als hij zo druk wordt nog ontspannen in hoofd en rug? Hoe heb je het in de bak opgelost?
    Als je alleen rijdt is het namelijk wat makkelijker te oefenen dan met een ander paard erbij en idem bij ontspannen houding.

    Dan even mijn ervaring hiermee:
    Shari heeft hetzelfde, is vooral na een draf of galop behoorlijk voorwaarts en wil graag harder dan stap. Ze draaft dan steeds weer opnieuw aan en vindt stappen eigenlijk maar lastig. Inhouden heeft net als wat Sandra zegt over Shanna geen enkel nut, daar wordt ze alleen maar heter en boos van.
    Het heeft ons ruim een jaar gekost om op lichte besturing in alle gangen door het bos te rijden. Ik heb met Shari meestal de tactiek om haar bezig te houden met overgangen van draf naar stap. Dan heeft ze meestal al snel meer rust en kan ze normaal stappen of draven. Afhankelijk van haar energie mag ze dan stappen of ontspannen draven tot ze wat meer moe raakt. Mocht dit niet werken zoeken we bomen om omheen te slalommen of kleine sprongetjes (hier moet je overigens met adrenaline mee uitkijken want dat kan ook versterkend werken). Probeer wat uitdagingen in de rit te bouwen. Kijk bijvoorbeeld naar paden met veel bochten of sla vaak een ander pad in. Op een open veldje kun je ook wat (slangen) voltes rijden, of zoek heuveltjes/kuilen op waar je doorheen rijdt. Hierdoor moeten ze iets meer het koppie erbij houden.
    Wat voor ons ook werkt is regelmatig dezelfde route rijden en daar vaste punten in zetten waar ze even hard mag, dan wel galop dan wel draf. Dit is natuurlijk voor elk paard anders en kan ook grote problemen opleveren. Shari weet nu dat ze zich even moet inhouden tot we op het geschikte pad zitten en ik zeg dat ze hard mag. Ze kan dus ook gewoon in draf blijven waar we normaal in galop gaan.
    Misschien is het een idee om eerst te werken aan de lichtheid van de besturing in stap, met korte stukjes draf erin. Rijden met zo min mogelijk druk, zodat het verschil goed voelbaar is. Ik zou voor nu de galop nog even overslaan.

    Dit is puur wat ik vanuit eigen ervaring kan meegeven. Hopelijk heb je er iets aan.

  6. #6
    Actief Forumlid Monties baasje's Avatar
    Aangemeld
    Jul 2005
    Locatie
    Castricum
    Leeftijd
    48
    Berichten
    1.956

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Bedakt voor de reakties en inspiratie dames!
    Fijn dat het een herkenbaar probleem is en dat we het zo kunnen delen

    Met grondwerk heb ik het probleem vrijwel niet, dan heb ik het omgekeerde dat hij introvert wordt maar dat is gelukkig al heel veel minder. Soms nog met nieuwe oefeningen die hij nog niet zo goed snapt, dan haakt hij soms af. Hoewel zijn mentale staat steeds rekbaarder wordt!!

    In de bak had ik meer het idee dat het een RB-E issue was. Overal voor weg proberen te lopen zonder na te denken wat er nou echt aan de hand is..Ook dat is grotendeels opgelost en als ik een fase 4 nodig heb, zijn het mijn handen die sluiten om de teugels. Hij is erg gevoelig en reageert daar wel goed op.

    Buitenrijden is een ander verhaal. Daar is alles veel spannender en dan met name in het bos of , nog spannender op het strand. Blijkbaar komt daar een oer instinct los.
    Ik reed vroeger alleen buiten omdat ik niet wilde dat een ander paard Monty's gekke gedrag over zou nemen ( en dat een ander een ongeluk zou krijgen omdat dat paard druk wordt van Monty).
    Tegenwoordig rij ik af en toe buiten ( ben het nu weer wat aan het oppakken) met een stalgenootje omdat ik dacht dat dat voor Monty een veiliger gevoel zou geven.

    Bedankt voor jullie tips voor het buitenrijden.
    De overgangen veel oefenen kunnen we in de bak ook al doen zodat het een bekend patroon wordt ( ik doe nu wel overgangen maar niet heel kort op elkaar en ook niet als patroon. Gaan we aan werken!!)
    Het geven van een taak ( over boomstammen, kijken waar je loopt) probeer ik ook al te doen met Monty.
    Op een veldje rijden gaat gek genoeg goed. Ik doe daar meestal voltes ( gaan nergens heen, je hoeft je niet druk te maken...) lukt aardig maar helaas zijn ze niet altijd in de buurt .
    De vaste route werkt voor mij averechts. Monty weet al heel snel dat er een stuk aankomt waar hij de vorige keer mocht gallopperen. Hij wordt al heet van te voren. Vaak laat ik hem juist niet gallopperen op een bekend stuk maar daar wordt hij extreem druk van.

    Nogmaals bedankt voor jullie tips en input. Ik ga er zeker mee aan de slag!

  7. #7
    Forum Meubilair Marja's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2004
    Locatie
    Zweden
    Leeftijd
    51
    Berichten
    12.757

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Kan het zijn dat je Monty met buitenrijden eigenlijk voorbij zijn thresholds laat gaan?
    Is het minder als je (nog of weer) dichtbij huis bent?

  8. #8
    Actief Forumlid Monties baasje's Avatar
    Aangemeld
    Jul 2005
    Locatie
    Castricum
    Leeftijd
    48
    Berichten
    1.956

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    @ Marja, nee, dat idee heb ik niet. Ik dacht heel lang dat het RB gedrag was tot ik er eens goed op ging letten en het meer een YIPPIEE gedrag vond.
    Voorbeeld: afgelopen dinsdag ben ik met hem naar het strand gefietst. Op sommige momenten merk ik dat het hem 'te veel'wordt en dan wordt hij druk ( erg bewegelijk, kijkerig, moeilijk stil kunnen staan enzo, staren de blik, strak koppie) Ik merk dat als ik dan zelf meer ontspan en met mijn lichaamstaal/ houding laat zien dat er niets aan de hand is, is hij ook vrij snel weer oke. ( ik stop met fietsen en stap af en zorg dat hij weer oke is voor we verder gaan, dat heb ik wel geleerd )
    Op de terugweg hadden we weer een stuk gedraafd ( waarbij Monty liever wilde gallopperen) en ik merk dat hij dan moeilijk te stoppen is. Toen hij eindelijk stil stond ging hij wel meteen grazen. Ik heb gelijk gecheckt of hij mentaal in staat was om te reageren als ik iets vroeg.( tijdens Rb reageert hij heel traag, moeilijk) Ik vroeg bijv. een paar pasjes achterwaarts en dat deed hij op een heel lichte fase. Hij was ook niet in zichzelf gekeerd ofzo. Het grazen was ook niet gestressed of zo.
    Hij zweette ook niet heel erg zoals een RB paard dat soms doet.
    Voor mijn gevoel was het meer enthousiasme ( en brutaal dat hij niet reageerde) dan angst. In het verleden was het meer angst heb ik het idee.

    De algemene tendens bij Monty is dat hij nu veel meer extravert/ dominant is geworden dan vroeger. Voor nu laat ik dat zo ( als het te erg wordt corrigeer ik hem wel). Ik ben al blij dat hij niet meer zo snel RB/ Introvert wordt.

  9. #9
    Forum Meubilair Marja's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2004
    Locatie
    Zweden
    Leeftijd
    51
    Berichten
    12.757

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Het klinkt alsof je Monty wel goed leest Annemarie. Het is vaak best een omslag (vooral voor de mens!) als een paard van RB naar LB gaat. Vaak zijn wij mensen dan geneigd om te lang te blijven hangen in onze RB-strategieën, die bij LB gedrag niet echt effectief meer zijn.

    Met fietsen zou ik daarin heel streng zijn. Als hij harder gaat dan jij wilt, daar direct op ingrijpen (dus al bij een beetje harder gaan, niet pas als hij je al bijna voorbij is gerend). Heel consequent en precies zijn in waar hij moet lopen (met zijn neus naast je knie), en daarmee dus heel precies zijn tempo controleren. Het maken van overgangen kan ook helpen; dan moet hij echt goed op jou letten.
    Gaat hij telkens op de terugweg te hard, dan is het misschien voorlopig veiliger om op de terugweg alleen maar te stappen. Tenminste, als hij dan wél rustig blijft.

    Met rijden is het eigenlijk hetzelfde: JIJ bepaalt het tempo en de richting. En als hij LB-druk wordt, dan is het handig om hem bezig te houden met allerlei oefeningen: zijwaarts, achterwaarts, overgangen, voltes, slangenvoltes (of wat slingeren, als je pad zich daartoe leent).

    En als hij heet wordt op een bepaald pad waar hij vaak mag galopperen, dan net zo lang over dat pad stappen tot hij daar niet meer heet wordt. Pas als hij daar echt rustig kan stappen, een keer een stukje draf vragen. En dat dan langzaam opbouwen, en vooral ook: afwisselen met dagen dat je echt alleen maar weer stapt op die plek. Of eens dat pad inrijden en halverwege omdraaien en een andere route nemen, ofzo (als dat kan). In elk geval: zorg dat het voor hem niet voorspelbaar wordt wat jullie gaan doen op dat pad.

  10. #10
    Actief Forumlid Monties baasje's Avatar
    Aangemeld
    Jul 2005
    Locatie
    Castricum
    Leeftijd
    48
    Berichten
    1.956

    Re:Gedragsvraag: RB- Adrenaline

    Quote: Gaat hij telkens op de terugweg te hard, dan is het misschien voorlopig veiliger om op de terugweg alleen maar te stappen. Tenminste, als hij dan wél rustig blijft.

    Met rijden is het eigenlijk hetzelfde: JIJ bepaalt het tempo en de richting. En als hij LB-druk wordt, dan is het handig om hem bezig te houden met allerlei oefeningen: zijwaarts, achterwaarts, overgangen, voltes, slangenvoltes (of wat slingeren, als je pad zich daartoe leent).

    Bedankt voor de tip Marja, ik had er eigenlijk nog niet over nagedacht dat een lang recht pad misschien saai is voor hem in zijn LB modus. Wellicht gaat hij nu zelf dingen invullen ( dan maar hard, dan blijft het spannend ).
    Ik ga eens bedenken hoe ik meer variatie in het fietsen kan brengen.

    Dat alleen stappen op de terugweg vind ik ook een goede!!

    Bedankt voor de tips! ( ik merk dat ik echt aan mijn eigen strategieen moet sleutelen).

Bladwijzers

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw posts niet wijzigen
  •