Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 15 van de 17

Topic: is kuilgras schadelijk voor paarden?

  1. #1
    Actief Forumlid memphis's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2005
    Locatie
    veendam
    Berichten
    448

    is kuilgras schadelijk voor paarden?

    ik heb laatst een clinic bezocht van Florien de Graaf uit Valthermond.
    (http://www.sincerita.nl) zij deed veel aan grondwerk en reed haar paardje met een dr. Cook bitloos hoofdstel. het was een interessante dag.
    1 van de dingen die aan de orde kwamen was het feit dat ingekuild gras (voordroog) slecht zou zijn voor paarden. in dit geval maakte het niets uit of de kuil van slecht of goed paardengras was gemaakt en hoe nat of droog het was ingekuild. het ging om het proces dat ontstond na het in plastic verpakken. hierbij zou het schadelijke boterzuur vrijkomen, dat door paarden niet kan worden afgebroken. deze stof zou verantwoordelijk zijn voor o.a. de vele gevallen van zomerexceem.
    wij voeren de laatste 5 jaar kuilgras, gemaakt van langstengelig gras, dat erg droog wordt ingekuild. voorheen voerden wij hetzelfde product, maar dan als hooi.
    wie kan mij meer hierover vertellen of weet bronnen op het internet die duidelijkheid geven.
    mijn paard heeft een mening.

  2. #2
    Forum Meubilair Jossie's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Noord-Holland
    Leeftijd
    48
    Berichten
    3.886
    Dagboek Berichten
    13

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Wij hebben melkkoeien die dus ook kuilgras krijgen, ik kan je wel iets meer daarover vertellen. Bij het inkuilen komt er inderdaad een fermentatieproces op gang, zodat het gras niet bedeft en langer houdbaar is. Vandaar dat kuilgras altijd anders ruikt en aanvoelt als hooi. Dit geldt trouwens ook voor droge kuilen, ook deze kuilen fermenteren. Bij hooi gebeurt dat niet tot nauwelijks, omdat het eventuele vocht dat nog in de baal zit kan verdampen (mits juist bewaard). Hooi kan echter bij onjuiste bewaring gaat schimmelen en dat is ook niet goed voor paarden (en koeien).

    Bij de fermentatie van de kuil komt in principe allerlei stoffen vrij die bij dragen tot de conservering. Boterzuur is een van de stoffen die vrij kan komen, maar dan heb je geen goede kuil (ook niet voor koeien). Vroeger voegde men aan te nat gewonnen gras vaak melasse of zout toe, zodat de aanmaak van boterzuur verminderd werd. Met de huidige maaimachines (die het gewas kneuzen zodat het sneller droogt) is dit niet meer nodig. Zonder fermentatie is kuilgras zowiezo niet goed, aangezien er dan vele andere bacteriën de kans krijgen om te groeien (oa botulisme). Kuilgras kun je prima voeren, maar dan moet je eigenlijk lang en stengelig gewas inkuilen. Een slechte kuil herken je al op een paar meter afstand. Deze ruikt vies, bijna zurig, het gras iz heel donker tot zwart van kleur, erg plakkerig en als je erin durft te knijpen komt er vocht uit. Dit gooien wij ook altijd weg, hoor! Vaak omstaat deze smurrie als gevolg van een gaatje in het plastic, waardoor er lucht in de kuil is gekomen.

    Ikzelf voer liever (droge) kuil, dus wel stengelig en structuurrijk, aan mijn paard als hooi. Wel maak ik het vlak voor het voeren nat (5 min) om eventuele schimmels de nek om te draaien. Schimmels zijn altijd een risico, of je nou kuil of hooi voert. Na het openen van de kuil (of ronde baal) kan er lucht bij en kan een eventuele schimmel zich ontwikkelen. Let daarom ook altijd op je voersnelheid, bij te langzaam voeren bederft de baal alsnog...
    *Sometimes to keep it together, you've got to leave it alone*

  3. #3
    Actief Forumlid memphis's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2005
    Locatie
    veendam
    Berichten
    448

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord.
    ik heb zelf ook al even zitten pluizen op internet, en vond het volgende artikel interessant:
    http://www.dehoefslag.nl/include/lib/fr ... &itemid=27
    ook het volgende artikel spreekt over boterzuur:
    http://www.dierennieuws.nl/vrg/dd/05/daatw559.htm.
    volgens de schrijver, een dierenarts, kan een paard boterzuur heel goed afbreken in de darmen.
    dit zou dan weer lijnrecht in tegenstelling staan tot hetgeen de holistische dierenarts van Florien beweert.
    zijn er meer mensen op dit forum met ervaringen en/of meningen over kuilgras?
    mijn paard heeft een mening.

  4. #4
    Forumlid Collane's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Nieuw Weerdinge
    Berichten
    50

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Hoi Lies. we hebben elkaar ontmoet op die dag. Djahleena kreeg mok van de kuil. Ik had super mooie droge kuil. Eerst kwam ze ontzettend aan de diaree. Dat verdween op een gegeven moment. Mooi dacht ik toen. Toen verscheen er mok en behoorlijk ernstig ook! Ik heb Djahleena laten meten door Mariette Kelfkens ( holistische da) zij kwam tot de conclusie dat door de kuil de dikkedarm cultuur behoorlijk verstoord was. De goede bacteriën waren nagenoeg verdwenen. Als ik was gaan smeren met mokzalven, dan was Djahleena alleen maar zieker geworden. Dus geen kuil meer voor mijn paard

    Groetjes Collane ( die ze nog niet heeft voorgesteld, maar dat nog wel gaat doen)
    voor meer info en foto's :www.kruiskruidinfo.nl

  5. #5
    Actief Forumlid memphis's Avatar
    Aangemeld
    Apr 2005
    Locatie
    veendam
    Berichten
    448

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    hoi collane,
    ja, ik weet nog dat we elkaar gesproken hebben. leuk je hier ook te ontmoeten.
    bedankt voor je reactie.
    mijn eigen ervaringen met kuilgras zijn tot nu toe positief, maar ik heb wel ervaren dat het heel moeilijk kan zijn om goede paardenkuil te kopen. (dus droog, langstengelig en niet beschimmeld)
    de argumenten om wel of geen kuilgras te voeren lijken elkaar voorlopig volledig tegen te spreken.
    mijn paard heeft een mening.

  6. #6
    Forum Meubilair Jossie's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Noord-Holland
    Leeftijd
    48
    Berichten
    3.886
    Dagboek Berichten
    13

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Even over diarree als gevolg van kuilgras... Ik weet natuurlijk niet van wat voor soort gras deze kuil was gemaakt. Het scheelt behoorlijk of je inkuilt voor paarden of koeien. Ik zal het proberen uit te leggen.

    Een koeienkuil is vaak fijn gewas, iets natter en veel smakelijker (ruikt ook lekker zoetig). Het vervelende is dat paarden hier gek op zijn, maar dat het GEEN goed gras is voor paarden! In dit gras, afkomstig van een stuk land dat goed bijgehouden is qua bemesting en begrazing, groeien ten eerste alleen maar grassen en weinig kruiden. Ook zijn de gehaltes aan mineralen en vooral eiwitten veel te hoog voor een paard. Het laatste wat nog wel eens problemen kan opleveren bij paarden is dat een koeienkuil weinig stuctuur heeft. In ieder geval te kort structuur voor paarden en dit leidt tot: Diarree.

    Waarin kun je dus uiterlijk het verschil zien tussen paarden en koeienkuil?
    * de kleur, koeienkuil is donkerder van kleur als paardenkuil
    * geur, koeienkuil ruik je beter
    * structuur, als het goed is qua structuur moet je als de een pluk kuil tussen je handen knijpt prikken in je handen, doet dit het niet of nauwelijks, niet voeren (of hooi of stro erbij geven)

    Tip:
    Sommige fourage-handelaren verkopen paardenkuil in van die grote ronde balen. Deze balen kunnen gemonsterd zijn, als je daarnaar vraagt, weet je precies wat je voert. Dit geldt ook als je je voer bij de boer om de hoek haalt. Iedere boer laat tegenwoordig zijn kuilen monsteren om nare zaken als schimmels, verkeerde bacteriën en andere toestanden uit te sluiten.

    Eerst diarree en dan mok als gevolg van het voeren van kuil is niet onlogisch. Door te weinig structuur in het voer raakte de darmwand lui en deed weinig meer. Het voer passeerde versneld de darm (diarree) en nam alle goede bacteriën mee, waardoor de foute niet afgeremd werden in hun groei. Aangezien er door de diarree al te weinig voedingsstoffen opgenomen konden worden, resulteerde dit uiteindelijk in mok als gevolg van een verminderde weerstand. Misschien dat ook de verhouding van opgeloste stoffen in urine en poep dusdanig prikkelend waren dat dit de mok ook heeft helpen ontstaan... maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.
    *Sometimes to keep it together, you've got to leave it alone*

  7. #7
    Forumlid Collane's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Nieuw Weerdinge
    Berichten
    50

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Dank je, graag gedaan. Er zullen altijd voor en tegen verhalen zijn. Dat is met heel veel dingen zo. Ik zie het zo, ik denk dat een hoop paarden kuilgras verdragen, maar dat het als voeding niet zo geschikt voor ze is. Er verandert iets in de samenstelling zodat het dier niet de voeding krijgt zoals de natuur het bedoelt heeft. Vanuit deze zienswijze geef ik mijn Paarden ook geen brokken of muesli. Dit omdat muesli's vaak gepofte bestanddelen bevatten en ook nog eens melasse wat helemaal niet in paardenvoer thuis hoort. Maar zo zie ik het hè. Mijn 'gewone' dierenarts is het dan ook helemaal niet met me eens. Je kan het trouwens heel goed laten meten door een holistische da, of jouw paard kuil wel of niet verdraagt.

    De kuil die ik kocht haalde ik bij een fourage bedrijf hier in de buurt, dit was zulk mooie kuil! Lang stengelig en heel mooi droog. Keurig dubbel gewikkeld. Kostte ook wel een beetje! 7.50 per kleine baal. Als er ook een pak niet goed was, kon ik hem zo weer omruilen. Als er een gat in zat ofzo, want inderdaad dan stinkt het behoorlijk!
    .
    Dus als je goede kuil zoekt kan ik je dat adres echt aanraden.

    Maar was een leuke en leerzame opendag hè?

    Groetjes Collane
    voor meer info en foto's :www.kruiskruidinfo.nl

  8. #8
    Forumlid Collane's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Nieuw Weerdinge
    Berichten
    50

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Als het inderdaad weinig structuur had, dan kan ik hierin met je mee. Het was langstengelig en lichter van kleur als koeiekuil. Ik ken het verschil, ik heb naast een koeienboer gewoond.

    Het fourage bedrijf waar ik het haalde heeft niet eerder klachten gehad in deze richting ( hij is een bekende van me ) Ik weet ook dat hij het heel belangrijk vindt om goed voer te leveren. Als er dan verkeerde bacteriën in die partij hadden gezeten, dan hadden meer klanten dat toch op moeten merken? Lijkt me dan, dat er meer paarden ziek van hadden moeten worden.

    Mijn paard zal toch niet de eerste zijn die niet tegen paardenkuil kan?

    Groetjes Collane
    voor meer info en foto's :www.kruiskruidinfo.nl

  9. #9
    Forum Meubilair Jossie's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Noord-Holland
    Leeftijd
    48
    Berichten
    3.886
    Dagboek Berichten
    13

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Nee, jouw paard is niet de eerste die niet tegen kuil kan. Vaak ligt het ook niet alleen aan de structuur of grofstengeligheid van de kuil, maar ook vooral aan de inhoud qua vitaminen, mineralen en andere stoffen. Ik neem even aan dat je bekend is dat kuil vaak meer eiwitten bevat, ook paardenkuil. Ook zijn de verhoudingen van bepaalde stoffen door het fermentatieproces gewijzigd ten opzichte van elkaar. Meestal niet op dusdanig niveau dat dit nadelige gevolgen heeft, trouwens.

    Ik denk dat het euvel bij jouw paard zit in het feit dat door het fermentatieproces in de kuil, het gras al deels voorverteerd is. Voor de meeste paarden maakt dit weinig uit, maar voor anderen breng de snellere vertering van dit gras een versnelling van de darmwerking op gang. Met andere woorden: Het gaat er snel in, snel erdoor en komt er snel uit. Weinig benutting van het voedsel en diarree.

    Ter info, ik voer ook geen kuil aan mijn paardje (plus haar vriendinnetje), om de simpele reden dat Kate er niet tegen kan. Je raad het al... diarree ! Zij krijgen een mengsel van graszaadhooi (structuur met weinig inhoud), vitaminen en mineralen korrels, vers gras (spaarzaam) en hooi (al dan niet uit plastic, maar pas laat gemaaid en geoogst van een onbemest perceel). Oja, het zijn haflingers, vandaar dit "sobere" menu.
    *Sometimes to keep it together, you've got to leave it alone*

  10. #10
    pasterza
    Guest

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Ik zie al op tegen komende winter... Bij ons krijgen ze 's winters onbeperkt kuil aangevuld met wat hooi. De kuil komt van eigen land (vogelweidegebied) met veel verschillende soorten grassen en kruiden. Doordat het een vogelweidegebied is mag er maar 2x per jaar gemaaid worden en daardoor is het gras erg lang als er gekuild wordt. Vind dit zelf goede kuil voor de paarden, en de 8 paarden die bij ons staan doen het er goed op op, alleen mijn paardje niet. Die is dus de gehele winter aan de diarottes
    De boerin gaat komende winter dus weer kuil voeren dus hoe dat nou met Waldjo moet weet ik niet. Ze krijgen dus onbeperkt door een stapel kuilbalen in het land te plaatsen en er 1 te ontdoen van plastic, zodra die op is wordt de volgende opengemaakt. Nu zou Waldjo misschien apart (op stal) gevoerd kunnen worden met hooi, maar dan springt hij de stal uit en zodra hij na het eten buiten komt begint hij tocht weer aan de kuil. Schiet dus niet op.
    Andere stalling zoeken is hier in de buurt onmogelijk aangezien er hier niet meerdere van dit soort pensionstalling is in natuurgebied waar ze het hele jaar door buiten kunnen blijven en dat is me toch wel heilig.

    Moet zeggen dat Waldjo vorig jaar nog bezig was met revalideren van zn hoefbevangeheid (die nu helemaal genezen is!) en waarschijnlijk daardoor gevoelig zou zijn voor de kuil. Zou natuurlijk kunnen dat ie er nu minder tot geen last van gaat krijgen. Maar als ik tot dan moet wachten en t blijkt dat ie weer aan de diarottes komt dan moet er wel snel een oplossing komen en die zoek ik liever nu al.

    De buurvrouw heeft 4 kwpn-ers altijd buiten lopen en zij voert alleen hooi. 's Winters staan ze aan huis en 's zomers 20 km verderop. Is mss een optie om een 's winters daar te zetten en s' zomers bij ons. Maar dat is ook weer zo'n gedoe, moeten ze 2 x per jaar aan mekaar wennen met alle gevolgen van dien denk ook niet dat de boerin en de buurvrouw daar zo blij mee zijn Ook omdat ik nog wel de bak wil blijven gebruiken.
    Wat moet ik nou?

  11. #11
    Forum Meubilair Jossie's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Noord-Holland
    Leeftijd
    48
    Berichten
    3.886
    Dagboek Berichten
    13

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Probeer de inneme van kuil te beperken voor hem, als hij s'nachts wordt opgestald is dat niet zo moeilijk. Dan zou je hem gedurende de nacht extra hooi of lekker stro kunnen geven. Ik ga er even vanuit dat dit niet mogelijk is voor jou... Maar je zou kunnen kijken of het mogelijk is om een stukje land van te hekken, zodat hij in ieder geval een deel van de dag geen kuil kan eten en hem daar wat extra's toe te stoppen. Als argument naar de boerin toe kun je zijn hoefbevangenheid en risico op herhaling aanvoeren. Ik kan je eigenlijk verder ook niet veel goede raad geven, sorry...
    *Sometimes to keep it together, you've got to leave it alone*

  12. #12
    Forumlid Collane's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Nieuw Weerdinge
    Berichten
    50

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Ik vraag me dus wel af of die scheve verhoudingen geen nadelige gevolgen hebben op de lange termijn.

    Je schrijft 'hooi al dan niet uit plastic'. Dan geef je toch nog steeds gefermenteerd? Dan wordt de verdraagzaamheid dus in ieder geval beter als je het in combinatie geeft. Dan zou Pasterza dat inderdaad eens kunnen proberen. Zelf hooi bijkopen. Het is wel een gedoe. En helemaal geen kuil zal eigenlijk beter zijn. Ik ben dan ook blij dat mijn paardjes thuis staan en ik dit zelf kan beslissen.

    Pasterza ik kan je ook aanraden om je paard zo halverwege de winter eens te laten meten door een holistische da. Want alsmaar aan de diaree tast wel de vitaminen en mineralen huishouding aan en dus uiteindelijk het imuunsysteem. De reden van de bevangenheid kan ook liggen in het feit, dat kuil toch meer suiker bevat Ik kan je aanraden ( als je het nog niet kent) om het fructaan verhaal op http://www.hoefnatuurlijk.nl eens te lezen.


    Graag wil ik ook jullie aandacht vragen voor de actie tegen het gevaarlijke en steeds meer oprukkende jacobskruiskruid op PN. Op http://www.kruiskruid.nl staat een voorbeeldbrief en een aantal adressen van politieke partijen en het adres van het ministerie van landboeuw Daar staat ook het schrijnende verhaal van Ellen haar paard die pasgeleden gestorven is aan vergiftiging door Jacobskruiskruid. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk brieven die kant op gaan. Helpen jullie mee, om aan deze actie bekendheid te geven?

    Groetjes Collane
    voor meer info en foto's :www.kruiskruidinfo.nl

  13. #13
    pasterza
    Guest

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Collane, mijn paard was toen ik 'em vorig zomer kocht al zwaar hoefbevangen, kwam toendertijd door het koeigras, koeiehooi en koeiekuil wat ie toen kreeg. Dat krijgt ie nu dus niet meer, alleen natuurgras,-hooi en -kuil. Hij is inmiddels genezen, ben ook niet bang dat ie t weer wordt, alleen die diaree hè. Dat laten doormeten is wel een goed idee, maar het liefs wil ik de kuil voorkomen. Heb nog een aantal maanden...

  14. #14
    Forumlid Collane's Avatar
    Aangemeld
    Jun 2005
    Locatie
    Nieuw Weerdinge
    Berichten
    50

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Oke hij is dus de winter over gekomen met kuil zonder hoefbevangen te worden. Dat is mooi : Ik had dat niet helemaal goed begrepen

    Ik vind het wel heel vervelend voor je dat de boerin, waar je paard nu staat de diarree niet serieus neemt. Ik vraag me af wat ze zou doen als het haar eigen paard zou zijn. Succes met zoeken naar een oplossing.

    Groetjes Collane
    voor meer info en foto's :www.kruiskruidinfo.nl

  15. #15

    Re: is kuilgras schadelijk voor paarden?

    Een van onze veulens had zijn ganse leven last van serieuze diarree. Hij was levenslustig, een groot uihoudingsvermogen, speelde met zen broer,... kortom geen ziektebeelden en met een bloed en mestonderzoek niets te vinden.

    Sinds enkele maanden zijn ook wij volledig gestopt met krachtvoer en sinds enkele weken, voeren we geen voordroog meer elke dag onbeperkt. Voordroog was Horsedinner van Joppack. Nu heeft hij sinds verschillende weken voor de eerste keer in zen leven, gewone mest....

    Alle andere paarden deden het perfect op deze voordroog!

    Tijdens de cursus natuurlijk bekappen, heb ik voor het eerst gehoord dat gewoon kwalitatief goed hooi het allerbeste is, logisch ook als je naar hun spijsvertering kijkt. Bij ons dus nog maar heel af en toe een klein beetje voordroog om de voorraad op te maken... want dat verdraagt hij wel...
    Parelli Natural Horsemanship:
    Waarom we begonnen zijn met paarden

    kijk eens op onze website <!-- w -->http://www.plankenbrughoeve.be<!-- w -->!

Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste

Bladwijzers

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw posts niet wijzigen
  •